U planu izgradnja nove poletno-sletne staze Aerodroma Morava

Na Aerodromu „Morava“  danas je održan sastanak direktora privrednih  koje se nalaze u opslužnom području ove vazdušne luke s ciljem da se ukaže na uticaj dostupnosti vazdušnog saobraćaja u razvoju privrede Šumadije i Zapadne Srbije. Tokom sastanka predstavnici JP „Aerodromi Srbije“, prikazali su promotivni film koji govori o sadašnjim mogućnostima i potencijalima aerodroma u Lađevcima.

Sastanku su prisustvovali direktori privrednik komora Kragujevca, Kruševca, Valjeva, Užica, Požarevca i Kraljeva, predsednica Inženjerske komore Srbije, kao i predsednik Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore za Raški i Moravički okrug.

Privrednici Zapadne i Centralne Srbije decenijama su čekali otvaranje aerodroma u njihoj blizini. Mnogima od njih milionski poslovi bili dovedeni u pitanje jer su strani investitori tražili aerodrom u blizini njihovih gradova.

„Ovo više nije aerodrom Čačka, Kraljeva, Gornjeg Milanovca ili Kragujevca, ovo je aerodrom čitave Srbije. Slušajući današnju prezentaciju moje ubeđenje kao iskusnog privrednika je da ovaj aerodrom ima perspektivu i da će ovo, posle beogradskog, biti jedan od najjačih aerodroma u Srbiji“ izjavio je Dragoljub Vukadinović, predsednik Parlamenta privrednika RPK Raškog i Moravičkog okruga.

Foto: INFO 24

Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo, rekao je da Kraaljevo, Raški okrug i celo područje koje pokriva ta regionalna komora, veoma brzo izlazi iz ekonomskih problema i da je uveren da su se otvaranjem Aerodroma ,,Morava“ stekli uslovi za ubrzani privredni i društveni razvoj, smenjenje broja nezaposlenih i pospešivanja nekih privrednih grana koje mogu biti još veći nosioci ekonomskog prosperiteta, kao što su turizam i poljoprivreda.

Foto: INFO 24

Značaj otvaranja aerodroma „Morava“ za civilni saobraćaj je ogroman, budući da u regionu Zapadne Srbije i Šumadije ima oko 25.000 privrednih društava i oko 90.000 preduzetnika koji gravitiraju ka ovoj vazdušnoj luci.

„Posebno bih naglasio da je privreda koja gravitira ovom aerodromu u prošloj poslovnoj godini ostvarila spoljnotrgovinski suficit veći od 600 miliona evra. Zato je za jednu ovakvu privredu otvaranje i inteziviranje vazdušnog saobraćaja od posebnog značaja. Privreda ovog dela Srbije značajna je i po ogomnom prilivu stranih investicija“, rekao je Predrag Lučić, direktor RPK Kragujevac.

Osim što će od marta za Beć i Solun moći da se leti tri puta nedeljno iz JP „Aerodromi Srbije“ najavljuju skoru izgradnju nove poletno-sletne staze kao i poboljšanje uslova sletanja i poletanja letelica pri lošim vremenskim uslovima.

Foto: INFO 24

„Obzirom da se aerodrom nalazi na granici Čačka i Kraljeva, odnosno na teritoriji dva gradska područja mora da se radi plan prostorne namene i to je trenutni posao koje obavlja naše resorno Ministarstvo građevinarstva. Formirana je komisija koja je definisala projektni zadatak, sredstva su obezbeđena i u toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača tog plana. Mi očekujemo da do kraja ove godine imamo završen plan i projektno-tehničku dokumentaciju kako bismo mogli da krenemo sa izgradnjom nove poletno-sletne staze, onako kako je i najavljeno prilikom otvaranja aerordoma. Obzirom da se prostor aerodroma nalazi u vojno-civilnom prostoru ne možemo govoriti o detaljima, ali pista svakako neće biti kraća od 3.500 metara ni oža od 60 metara. To će biti dovoljno za obavljanje vazdušnog saobraćaja širokotrupnih aviona, koji su neopgodni za kargo saobraćaj.Ove godine su sredstva obezbeđena za projektnu dokumentaciju, kada nju budemo imali možemo govoriti i o novcu potrebnom za samu izgradnju piste“, izjavio je Mihailo Zdravković, direktor JP „Aerodromi Srbije“ .

Foto: INFO 24

Današnji skup na Aerodromu Morava upriličen je zahvaljujući inicijativi privrednika i predstavnika privrednih komora Kragujevca, Kruševca, Valjeva, Užica, Požarevca i Kraljeva, kao i direktora Inženjerske komore Srbije. Kako se moglo čuti, potrebe privrede su što skorije uvođenje letova ka ostalim evropskim gradovima, pre svega onih u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Gordana Injac / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *