Otvorena Međunarodna radionica za razvoj podoficirskog kora

Međunarodna radionica za razvoj podoficirskog kora u organizaciji Centra za obuku i usavršavanje podoficira „Milunka Savić“, otvorena je danas u Domu Garde na „Topčideru“.

Cilj trodnevne radionice, koja okuplja više od 70 učesnika iz 23 zemlje članice NATO i Programa Partnerstvo za mir, jeste prezentovanje programa, kurseva, obuke i usavršavanja podoficira u zemljama učesnicama, informisanje o načinu izbora, selekcije i pripreme instruktorskog kadra u podoficirskim školama, kao i razmatranje budućih bilateralnih i multilateralnih saradnji na polju razvoja sistema obuke i usavršavanja podoficira.

Kako je na otvaranju istakao zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, radionica je jedna od najznačajnijih aktivnosti međunarodne vojne saradnje u Vojsci Srbije u 2020. godini.

Od 2013. godine do danas, Vojska Srbije je kroz Program DEEP uspešno realizovala veliki broj aktivnosti, kroz koje smo sagledali zahteve za unapređenje postojećih kapaciteta za obuku i usavršavanje podoficira Vojske Srbije. Na osnovu ovih aktivnosti, Centar za obuku i usavršavanje podoficira kroz realizaciju kurseva obezbedio je kvalitetnu obuku za podoficire u jedinicama Vojske Srbije – rekao je general Todorov, dodajući da će se na radionici predložiti modeli saradnje u oblasti obuke podoficira u cilju nalaženja adekvatnih rešenja za zahteve partnerskih zemalja.

Međunarodna radionica za razvoj podoficirskog kora deo je Plana međunarodne saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije za 2020. godinu i Plana saradnje sa Programom za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane (DEEP) koji predstavlja alat za reformu, obezbeđenje praktične podrške u skladu sa potrebama zemalja u razvoju i unapređenje vojnih obrazovnih ustanova.

Saradnja Komande za obuku sa programom DEEP realizuje se u cilju podrške razvoju kapaciteta Centra za obuku i usavršavanje podoficira „Milunka Savić“ od 2013. godine.

INFO 24 / Foto: Ministarstvo odbrane

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *