Srbija dobija “digitalni” auto-put: Insvesticija od 755 miliona evra

Moravski koridor koji će biti dugačak 112 kilometara, prostiraće se od Preljine do Pojata, a planirani rok za izgradnju je do 2022. godine.

Nakon što je juče potpisan ugovor o izgadnji auto-puta u šest traka koji za tri godine treba da poveže Rumu i Šabac, a dalje do Loznice do 2023. godine da bude izgrađena i brza saobraćajnica sa četiri trake, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih deset dana uslediti potpisivanje ugovora i za izgradnju Moravskog koridora.

Prema njegovim rečima, Moravski koridor će biti gotov do 2022. godine, a vrednost radova se procenjuje na 755 miliona evra. Na tu cifru, kaže, treba dodati još 20 odsto, koliko se može očekivati da koštaju dodatni radovi.

Evropski koridor 11 nosi naziv i auto-put Miloš Veliki, a zajedno sa evropskim koridorom 10 prolazi kroz našu zemlju. Moravski koridor spaja koridor 10 i 11 i povezaće zemlju iznutra – sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka – Kruševac, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačku Banju, što je oko pola milliona ljudi.

Predviđeno je da se formiraju logistički centri što povlači sa sobom zapošljavanje novih radnika. Procenjeno je da ovi centri mogu da zaposle od 500 do 1.000 radnika, a građani oveg dela Srbije bi pored puta trebalo da dobiju i nova industrijska proširenja.

Na ovoj deonici auto-puta, od Preljine do Pojata, koja se sada prelazi za oko dva sata, treba da bude izgrađeno ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 petlji. Širina ovog puta biće oko 30 metara.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, izjavila je da će izgradnjom Moravskog koridora, Srbija dobiti “digitalni” auto-put, sa modernim optičkim i digitalnim kablovima, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače.

Katarina Korać/Info24

One thought on “Srbija dobija “digitalni” auto-put: Insvesticija od 755 miliona evra

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *