Vučić posetio Hitnu pomoć koja godišnje spasi jedan mali grad

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je  Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, gde razgovara sa rukovodstvom te zdravstvene institucije koja godišnje obavi skoro 100.000 intervencija i spasi jedan mali grad.

Poseta je prilika da direktor Hitne pomoći Goran Čolaković upozna predsednika sa detaljima izgradnje, rekonstrukcije i dogradnje objekta u okviru kompleksa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Predsednik je u razgovoru sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Zavoda upitao da li ljudi iz zdravstva osećaju bar malo kada se povećaju plate.

Rekao je da u svim oblastima u zdravstvu moraju biti povećane plate, kako bi zadržali ljude kod nas.

Vučić je ukazao da i u socijalnom sektoru treba povehcati plate.

Takođe je, govoreći o edukaciji iz urgentne medicine, ukazao da smo izgubili mnogo ljudi, jer nismo mogli da ukažemo prvu pomoć, nismo imali sredstva za zaustavljanje krvi kao neki drugi.

Prema njegovim rečima, urgentna medicina mora da bude dignuta na najviši nivo.

Gradpnačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za Tanjug da se rekonstrukcija odvoja uz pomoć IPA fondova i Grada Beograda, da bi trebalo da počne u prvom delu 2020. godine.

Sanacija tog objekta planirana je u tri faze. U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograduje i delom obnavlja, dok je za treći blok – blok C planirana rekonstrukcija.

Zgrada Hitne pomoći, od kada je izgradena šezdesetih godina, nikada nije bila rekonstruisana, a broj stanovnika u prestonici višestruko je porastao.

Zahvaljujući projektu obnove, Beograd će konacno nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć po evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana.

Planirano je da bude dograđeno 6.000 kvadrata, što će ukupno sa postojeće 2.000 biti ukupno 8.000 kvadrata.

Sa predsednikom Vučićem i gradonačelnikom, u posti Zavodu je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Inače, Urbanistički projekat za najavljenu rekonstrukciju zgrade Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć bio je na javnom uvidu od 1. do 8. avgusta, a usvojen je prošle nedelje.

Kako je predviđeno projektom, objekat bloka A će biti napravljen po etažama.

Prizemlje je namenjeno za čuvanje i servisiranje voznog parka, prvi sprat će zauzeti edukativni centar, a na drugom spratu ce se nalaziti administrativna služba.

„Kako je predvideno, u edukativnom centru ce se pružati obuka specijalizantima, a projektovano je pet učionica, ostava za opremu i sala poput amfiteatra za predavanja. Na drugom spratu će biti smešten administrativni deo sa prostorijama kol-centra, kancelarijama za direktore, načelnike“, stoji u urbanistickom projektu.

Blokovi B i C bice u funkciji zavoda koji pruža hitnu medicinsku pomoc. Sva tri bloka bice povezana sistemom hodnika.

U planu je da budu izgrađena i 52 parking-mesta za sanitetska vozila, od kojih ce devet biti napolju, a ostalo u okviru objekta.

Ostale vesti možete pročitati ovde.