Obnova „Pobednika“

Rekonstrukcija i restauracija spomenika Pobednik na Kalemegdanu počinje 2. septembra, a radovi će biti završeni u narednih 6 meseci.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković kaže da će se nakon pripremnih radova koji počinju sutra izvoditi projekat statičke sanacije koji je poveren Gradjevinskom fakultetu, a koji je bio neophodan zbog mikro pomeranja spomenika. Obnova Pobednika koštaće 26 miliona dinara, a poverena je Privrednom društvu „Koto” i vajaru Zoranu Kuzmanoviću.

Rekonstrukcija spomenika Pobednik značajna je zbog vizuelnog izgleda jednog od simbola prestonice, ali i činjenice da su na spomeniku vidljiva oštećenja kamenog stuba i postamenta, kao i bronzane skulpture. Pukotine koje su nastale usled prodora vode u samu skulpturu dovele su do toga da se spomenik kulture od izuzetnog značaja nalazi u veoma lošem stanju.

Radovi podrazumevaju nekoliko faza, pre svega staticku sanaciju temeljne konstrukcije… doslo je do naginjanja spomenika zbog njegove velike tezine, pretpostavlja se da je odmah posle njegovog postavljanja 1928 godine doslo do prvog krivljenja spomenika.

Obiman posao koji će trajati šest meseci izvodiće se pod budnim okom stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Deo rekonstrukcije Pobednika podrazumeva izmeštanje spomenika koji će se, umesto na Beogradskoj tvrdjavi, četiri meseca nalaziti u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

Spomenik će samo privremeno biti uklonjen, kako bi se radovi na njegovoj restauraciji obavili u najadekvatnijim uslovima u radionici i kako bi se formirala nova veza između skulpture i stuba, jer upravo ova veza predstavlja najoštećeniji deo spomenika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.