Gradonačelnik Radojičić primio srpsku decu iz Republike Hrvatske

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić uručio je  u Starom dvoru sertifikate polaznicima regionalne letnje škole „Sveti Sava”, koja se održava već treću godinu zaredom i povezuje srpsku decu Republike Hrvatske sa vršnjacima iz Republike Srbije.

Ove godine je školu u trajanju od šest dana pohađalo 21 dete iz Vrgin mosta, Zadra, Moravice, Topuska, Ogolina, Borova, Vukovara i Viškova.

Gradonačelnik je istakao da mu je veoma drago što već treću godinu zaredom deca iz Hrvatske dolaze u Beograd i imaju kontakt sa svojim drugarima iz naše prestonice.

– Ovakvim organizovanim posetama i druženjima čuvaju svoj identitet. Na časovima su učili srpski jezik, istoriju i kulturu, što takođe doprinosi očuvanju identiteta i proširenju njihovih znanja – rekao je Radojičić i dodao da je pored znanja važan kontakt sa prijateljima iz Beograda kako bi se ovde vraćali i ponovo dolazili.

Govoreći o deci koja su u poseti našoj prestonici, gradonačelnik Radojičić je istakao da su na njega poseban utisak ostavili njihova zrelost i svesnost o srpskom identitetu i nacionalnoj pripadnosti.

Radojičić je naglasio da su ovakvi organizovani susreti značajni jer ih podsećaju da mogu da se oslone uvek na Srbiju i Beograd.

– Želim da nam deca iz Hrvatske ponovo dođu i da pozovu svoje drugare da i oni budu polaznici regionalne letnje škole. Nadam se da im je bilo lepo i da će sledeće godine broj polaznika biti veći – rekao je gradonačelnik.

Polaznica škole Tatjana Rušnov iz Vrgin mosta podelila je svoje utiske iz Beograda i naglasila da će im u posebnom sećanju ostati lekcije iz srpskog jezika, geografije, istorije, srpskih običaja.

– U našim razredima je sve manje dece, ali se trudimo da učenjem izrastemo u samostalne i sposobne ljude koji će se uvek sećati svojih korena. Nadam se da će letnja škola i drugoj deci iz Hrvatske omogućiti predivnih šesta dana u Beogradu, kao što je to i do sada bilo – navela je Tatjana i dodala da su posetili muzeje, sportske, kulturne i verkse objekte, poznate ugostiteljske objekte i beogradske kafiće.

Regionalna letnja škola „Sveti Sava” održava se nedelju dana. Tokom škole, pored toga što su deca prisustvovala predavanjima, obišla su i najvažnije beogradske znamenitosti, među kojima su Narodni muzej, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Patrijaršije, Hram Svetog Save i Dvorski kompleks.

Ostale vesti možete pročitati ovde.