Obeležen Dan rečnih jedinica i Dan Rečne flotile VS

Na brodu „Kozara“ u luci Novi Sad  svečano je obeležen Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Dan Rečne flotile Kopnene vojske, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Rečna flotila Vojske Srbije danas slavi 104. godine postojanja.

Vulin je rekao da su svi pripadnici Rečne flotile visoko obučeni i motivisani, spremni i sposobni da izvrše svaki zadatak.

Vulin je istakao da je tehnika kojom raspolažu i na kojoj rade gotovo stopostotno ispravna i da je, osim redovnog održavanja Rečne flotile, u toku modernizacija naoružanja.

„Svaki deo Srbije, bez obzira da li je u pitanju vazduh, zemlja ili voda, mora, može i jeste apsolutno zaštićen. Vojska Srbije je u stanju da na čitavoj teritoriji garantuje mir i bezbednost za svakoga ko živi u Srbiji, a snažna vojska i snažna Srbija su garant mira na čitavom Balkanu“, poručio je Vulin, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, naše naoružavanje, opremanje i obučavanje su u funkciji mira.

Što Vojska Srbije bude bila jača, što Srbija bude bila jača i stabilnija, to će i Balkan biti mirniji i sigurniji, naglasio je Vulin.

„Niko ne treba da se plaši naoružavanja Vojske Srbije, ali isto tako nikome nećemo dati razloga ni prava da odlučuje o tome kako ćemo se i gde naoružavati, čime ćemo se opremati, jer naše oružje i naoružanje nikada, ni po koju cenu neće biti zloupotrebljeno“, poručio je ministar odbrane.

Vulin je rekao da je Vojska Srbije garant mira i bezbednosti, a politika predsednika Aleksandra Vučića, politika mira i stabilnosti na Balkanu, uvek će biti podržana od svih pripadnika Vojske Srbije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ðorđe Milićević izjavio je da je Vojska Srbije glavni temelj sigurnosti građana ove zemlje.

On je dodao da se vojska u prethodnih nekoliko godina obnavlja, na inicijativu predsednika Srbije i uz podršku vlade, da se ubrzano modernizuje i da je respektabilan faktor očuvanja mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić istakao je da je Rečna flotila osposobljena i opremljena za izvršavanje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije.

„Kompleksnost i specifičnost ambijenta u kojem živimo i radimo su motiv da razvijamo sposobnost brzog reagovanja na rizike i pretnje na i u zahvatu reka, kanala i jezera“, naveo je Andrić i dodao da je velika čast biti pripadnik Rečne flotile koja danas slavi 104 godine postojanja.

Svečanost je obeležio i defile brodova i sredstava pontonirskih jedinica, a obeležavanju praznika prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, bivši komandanti i mnogobrojni gosti.

Dan rečnih jedinica i Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela istorija Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije.