Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem

Direkcija granične jedinice kosovske policije donela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije. Đurić: Priština samo traži način da maltretira građane.

Mera granične policije koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

U policiji navode da je ova mera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine,  koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Na administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije.

Povodom odluke Direkcije granične jedinice kosovske policije oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je rekao da Priština samo traži način kako da maltretira građane bez razloga.

Priština samo traži načina kako da maltretira građane bez razloga, ponaša se antievropski i anticivilizacijski, izjavio je  Đurić.

„Stalno nalaze nove načine da ometaju slobode običnih ljudi svih nacionalnosti, a posebno Srba, prema kojima netrpeljivost ponovo i ne kriju. Inače, na Kosovo i Metohiju ne treba sa srpskim pasošem. Nije ni trebalo, niti će trebati. Možda samo na graničnim prelazima Srbije na izlasku iz Srbije sa teritorije AP KiM prema Albaniji i Severnoj Makedoniji“, rekao je Đurić za Tanjug.

Ostale vesti možete pročitati ovde.