Treći „Erbasov“ helikopter isporučen srpskoj policiji

Treći od četiri Erbasova helikoptera H-145M namenjena srpskoj policiji, isporučen je Helikopterskoj jedinici MUP-a u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Prva dva „Erbasova“ helikoptera za srpsku policiju stigli su u Srbiju 8. jula, a tom prilikom ministar Stefanović je istakao da je nabavkom tih letelica posle 40 godina počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a.

Stefanović je obišao letelice i upoznao se sa opremom.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić obavestio je ministra da je završen proces registracije i carine za dva helikoptera koji su stigli 8. jula i da su već u operativnoj upotrebi, a da će registracija i carina treće letelice biti završena za desetak dana.

Helikopteri imaju i novu opremu za noćno osmatranje sa ugrađenim kamerama koje omogućavaju da operater, umesto pilota, osmatra granicu ili prati neku drugu akciju, kao i da tokom noći „vidi sve kao na dlanu“.Helikopteri su opremljeni i najsavremenijom medicinskom opremom, tako da će lekarski timovi tokom leta moći da pruže pomoć ugroženima i da ne gube vreme u transportu do najbliže bolnice.

Letelice mogu da za samo minut i 20 sekundi budu u vazduhu, što je izuzetno kratko vreme, a što je bitno zbog brzog reagovanja u vanrednim i kriznim situacijama.

Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje ljudi.

Prvi helikopter, od ukupno devet koliko je naručeno od kompanije Erbas, isporučen je na Sajmu naoružanja u Beogradu, kada je ključeve helikoptera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svečano uručio izvršni direktor Erbasa Bruno Evan.

Od devet helikoptera H-145M, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.