Stanisavljević: Stiglo 935 zahteva za pomoć poplavljenim domaćinstvima

Sredinom nedelje počela je isplata pomoći domaćinstvima oštećenim u poplavi  koja je zadesila levu obalu Dunava, a sredstva iznose od jedne do tri prosečne plate u Beogradu, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. 

Ona je precizirala da od visine oštećenja, koje je utvrdila posebna opštinska komisija, zavisi i visina pomoći, ali pored toga Centar za socijalni rad je cenio i socijalni status porodica.

–Zahvalni smo Vladi Srbije i predsedniku Alekandru Vučiću koji je prvi posetio žitelje i obećao pomoć, ali i celokupnom timu Centra za socijalni rad zahvaljujući kojima smo posle sedamnaest dana uspeli da primimo 935 zahteva, da ih obradimo i već od srede počnemo da isplaćujemo pomoć – rekla je Stanisavljević.

Ona je rekla da je Grad Beograd, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad, doneo odluku da se otvore punktovi u mesnim zajednicama ovih naselja kako bi građanima što više olakšali da mogu da podnesu zahteve za pomoć tamo gde žive.

–Od prvog dana sve gradske službe su na terenu, posledice poplava na levoj obali Dunava, u Ovči, Borči, Krnjači, Kotežu i Padinskoj skeli su uglavnom sanirane i život se vraća u normalu – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da je Grad Beograd potpisao ugovor sa Evropskom investicionom bankom za igradnju kanalizaciione mreže čime se rešava višedecenijski problem  žitelja ovih naselja.

–Ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje i Gradskog zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su non stop na terenu kako bi se sanirale posledice. Svi radimo timski i posle sedamnaest dana možemo reći da su rezultati zadovoljavjući – istakla je Stanisavljević.

Govoreći o beskućnicima u Beogradu ona je rekla da se trenutno u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici na smeštaju nalazi 113 korisnika.

–  To je broj koji je otprilike isti kao prošle godine i to je normalno za letnji period. Apelujemo na ljude koji nemaju lična dokumenta da se prijave, a Zakon o  prebivalištu i boravištu omogućuje članom 11 da građanin, iako nema stalnu adresu, može da se prijavi na adresu Centra za socijalni rad. Sa ličnom kartom svako može da uđe u sistem socijalne zaštite što znači da ima pravo na jednokratnu pomoć, na besplatan obrok, dobija priliku za zapošljavanje kao i socijalni stan – istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je ponovila da ljudi treba da iskoriste sva prava koja imaju i da je socijalni sistem Grada Beograda tu da im pomogne.

Ostale vesti možete pročitati ovde.