Beograd od 2020. do 2022. samostalno investira 1,3 milijarde evra

Grad Beograd je prvi usvojio Plan javnih investicija za period od 2020. do 2022. godine, u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. 

Vesić je naglasio da je Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja je usvojila Plan javnih investicija.

– Ovaj višegodišnji dokument sadrži sve kapitalne projekte koje realizuje Grad Beograd. Projekti su iskazani po sektorima (urbanizam, obrazovanje, saobraćaj, stanovanje…), rokovima realizacije sa periodom početka i završetka, ukupnim troškovima, statusu (projekti u toku, novi projekti) i rangu projekta koji je utvrđen u skladu sa kriterijumima koje je usvojio Grad Beograd – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda i dodao da su investicije razvrstane u tri kategorije i to „male vrednosti”  od 100 do 500 hiljada evra, „srednje vrednosti” između 500 hiljada i pet miliona evra i „velike vrednosti” preko pet miliona evra.

Vesić je istakao da je prema Planu javnih investicija koji obuhvata ukupno 195 projekata koje realizuje grad i koji će biti uključeni u odluke o budžetu Grada Beograda, ukupna vrednost projekata čija realizacija je u toku i čija realizacija bi trebalo da počne iznosi 150 milijardi dinara ili 1,3 milijarde evra.

– Plan javnih investicija Grada Beograda ne obuhvata investicije koje realizujemo kroz podršku Vlade Republike Srbije, kao što je projekat „Beogradski metro”, čija realizacija će koštati oko četiri milijarde evra, i obilaznice oko Beograda jer su to projekti od nacionalnog značaja – pojasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, najkasnije do 1. oktobra Gradsko veće će doneti revidirani Plan javnih investicija Grada Beograda, što omogućava da svi projekti za koje se u međuvremenu pribavi investiciona dokumentacija mogu da budu rangirani i uvršteni u Plan javnih investicija, a time i u budžet Grada Beograda za 2020. godinu.

– Revidirani Plan javnih investicija Grada Beograda sadržaće i planove javnih investicija svih gradskih opština koje su rangirale njihove komisije za kapitalne investicije i usvojila opštinska veća – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.