Brnabić: Haradinaj kaže da je vest o zabrani ulaska lažna

“Drago mi je da sam od Ramuša Haradinaja čula da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete Kosovu i Metohiji“, rekla je premijerka, ali je istakla da je „čudi da lažne vesti šire savetnici takozvanog ministra za spoljne poslove”.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da joj je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete Kosovu i Metohiji.

Vest je, naime, u četvrtak ujutru saopštio Jetljir Ziberaj, savetnik ministra spoljnih poslova Bedzeta Pacolija.

Brnabić je novinarima u Poznanju, gde je u toku Samit EU- Zapadni Balkan, rekla da to što joj je rekao Haradinaj, da je reč o „lažnoj vesti“, donekle smanjuje tenziju koja je, kaže, velika u regionu.

Brnabić je navela da joj je Haradinaj to kazao na radnom doručku sa predsednicima vlada Zapadnog Balkana. Ocenila je da je razgovor tokom doručka bio zanimljiv i otvoren.

 

Haradinaj i Ziberaj se međusobno demantuju

Dok kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi, kako je ranije danas rekao predsednici vlade Srbije Ani Brnabić, da je lažna vest da će Priština uskratiti dozvolu za posetu tzv. Kosovu svim srpskim zvaničnicima, zamenik šefa kosovske diplomatije Jetljir Ziberaj tvrdi da to nije tačno i dodaje da je zbog navodnih „šovinističkih izjava“, poznatih celom svetu, Ana Brnabić nepoželjna na Kosovu.

Ziberaj je juče izjavio da je Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku da se ubuduce ne dozvoli ulazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju.

I Donjeta Gaši, portparolka kosovske vlade, je, kao i Haradinaj, danas kratko izjavila, za Radio Slobodna Evropa, da vlada u Prišptini „nije donela takvu odluku“.

Ziberaj, međutim, kako prenosi Koha, insistira na tome da vest nije lažna:

„Odluka da se ne dozvoli ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo sve dok oni izazivaju tenzije i nastavljaju propagandu i hibridnu kampanju protiv naše zemlje, u skladu je sa vladinom politikom koja je primenjena od odluke o određivanju trgovinskih tarifa protiv Srbije, kao nacionalna odluka da zaštiti interese i nacionalnu bezbednost Kosova i da spreči dalje agresivne akcije Srbije protiv Kosova“, ponovio je Ziberaj jučerašnju izjavu.

Ziberaj je za RSE rekao da bi „agresivno ponašanje Srbije, organizovanje takozvane humanitarne krize, hapšenje kosovskih građana, suprotstavljanje Kosovu na međunarodnom planu i kreiranje informativne kampanje i lažna propaganda protiv Kosova, trebalo da bude zaustavljeno“.

Prema njegovim rečima, kada se stvore uslovi i Srbija povuče, kako kaže, nametnute tenzije, ova odluka će biti ukinuta.

„Lopta je na strani Srbije da deluje kao konstruktivni sused. Šovinističke izjave Brnabićeve poznate su celom svetu. Ona je “persona non grata“ na Kosovu“, rekao je Ziberaj.

Ostale vesti možete pročitati ovde.