Stepenice na Kalemegdanu bezbednije posle rekonstrukcije

Uređenjem stepeniika i ograde, obnova velikog stepeništa na Kalemegdanu, koje datira iz tridesetih godina prošlog veka, privodi se kraju .Rekonstrukcija stepeništa bila je neophodna zbog brojnih pukotina i krupnih komada koji su nedostajali, čime je bila narušena bezbednost brojnih posetilaca koji su se žalili na taj problem.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je objasnio da je rekonstrukcija Velikog stepeništa bila neophodna, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog bezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave upućene od strane građana i inspekcije.

Napominje da je reč o obimnim radovima, za koje je Grad izdvojio 14,5 milona dinara.

– Radovi na rekonstrukciji Velikog stepeništa su u završnoj fazi. Rekonstrukcija i restauracija Velikog stepeništa Savskog šetališta se izvodi na osnovu projekta koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Investitor radova je JP „Beogradska tvrđava”. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji obuhvatali su zamenu završne obloge stepeništa, restauraciju kamene ograde, potpornog zida i kamene figure lava. Kamen koji je upotrebljen je crnogorski iz Danilovgrada koji je boljih fizičko-mehaničkih svojstava i najsličnijeg izgleda kamenu sa Brača kojim je stepenište bilo obloženo. Kamena ograda stepeništa je očišćena, sanirane su pukotine i šupljine i zamenjeni nedostajući stubići. Ograda je dobila kamene žardinjera koje su izrađene od kamena peščara prema originalnom arhivskom projektu i postavljene na mesta na kojima su nekada i stajale, čime je stepeništu vraćen autentičan izgled – kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić za portal B92.

Poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine, i tom prilikom su korišćeni veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe. Takav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane, i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja. Stanje gazišta pre rekonstrukcije bilo je takvo da je svako gazište imalo mnogobrojne pukotine, a nedostajali su i veliki komadi.

Pre ove današnje,  sanacija Velikog stepeništa urađena je i  2006. godine za vreme mandata bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa . Tada su pukotine zalivene cementnim malterom i veštačkim kamenom nepoznatog porekla.  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je na svom fejsbuk profilu da je takav vid uređenja brzo pokazao svoje loše strane i da su se na stepeništu pojavila još veća oštećenja.

On ističe da decenijama nije ulagano u Beogradsku tvrđavu kao sada i  podseća da je nedavno obnovljen most ka Sahat kuli, česma i malo stepenište Jelisavete Načić , plato oko Pobednika kao i Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Najavljuje da ove godine počinje restauracija Pobednika, a naredne godine i rekonstrukcija Paviljona Cvijete Zuzorić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.