Posledice nevremena u Beogradu, poplavljeni vrtići, zarobljeni tramvaji

Zbog obilnih padavina koje su pogodile Beograd najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež. Tamo su na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikog kapaciteta. Noćas je zasedao krizni štab Skupštine grada Beograda. Saopšteno je da je 20 vrtića poplavljeno i da je 6.000 domaćinstava bilo bez struje.

Auto-put je na sat vremena bio blokiran zbog ogromne količine vode, gradske ulice u pojedinim trenucima izgledale su kao reke.
Pripadnici Sektora za vanredne situacije u prestonici su intervenisali 37 puta. Iz poplavljenih objekata spaseno je 12 osoba.

Zbog obilnih padavina, od sinoć je okretnica tramvaja u bloku 45 pod vodom. Umesto tramvaja na linijama 7, 9, 11L i 12L putnike prevoze autobusi sa oznakom 7A. Ekipe GSP-a su na terenu i trude se da izvuku pet tramvaja iz potpoljene okretnice.

U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je sedam osoba. Tamo je palo najviše kiše po kvadratnom metru – čak 100 litara.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je, gostujući u Dnevnku RTS-a, da je leva strana Dunava kritična i da su službe celu noć bile na terenu i da svi daju svoj maksimum.

Ističe da ekipe na terenu prave kanale kojima će se evakuisati voda.  Navodi da je preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ imalo 275 intervencija na terneu i da su se rešavali najhitniji problemi.

Radojičić ističe da ovoliko vode za tako kratak period nije palo ni 2014. godine. Istakao je i probleme nivelacije terena i neplanske gradnje bez kanalizacione mreže koji su, uz klimatske promene, izazvali nevolje za građane.

Poručio je građanima da će gradske službe dati maksimum da se u kratkom periodu reše svi problemi i da se drenira teren. Nakon toga će uslediti kontrola javnog zdravlja i plan dezinfekcije i deratizacije, a eventualno i uništavanje komaraca.

Govoreći o poplavama na auto-putu, Radojičić je rekao da su zbog ogromnih padavina dve crpne stanice ispale iz funkcije i da, kada su one ponovo profunkcionisale, situacija se vratila u normalu.

Prema rečima gradonačelnika, četiri trafo-stanice na Novom Beogradu ne rade, a noćas nije radilo devet. Nada se da će uskoro u fuknciju biti vraćene i te četiri.

Voda se povukla iz Borče

Reporetr RTS-a javlja da se u Borči voda povukla s ulica i da se polako povlači i u Kotežu.

Veliku ulogu u tome odigrali su timovi za ispumpavanje vode kao i žitelji koji su prionuli na čišćenje kanala.

Gradski prevoz se odvija normalno, ali ima zgrada u kojima su stanari zarobljeni zbog poplavljenih dvorišta.

Ostale vesti možete pročitati ovde.