Vesić: Gondolu imaju Njujork, Jerusalim…

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da gondolu imaju mnogi svetski centri poput Njujorka i Jerusalima i ponovio da ona koja treba da se izgradi u Beogradu nema veze sa Beogradskom tvrđavom, već sa parkom Kalemegdan.

On je, gostujući na TV Pink, kazao da „isti oni koji su pravili hajku protiv projekta gondole, nisu podigli glas kada se srpske svetinje sa Kosova i Metohije iz 14. veka proglašavaju za katoličke“.

„Za naše kritičare je normalno da se slikaju pored fontane u Barseloni i gondole u Jerusalimu, da šalju selfije i pričaju kako mi u Beogradu nemamo ništa. Samo iz razloga jer to radi Aleksandar Vučić i mi njegovi saradnici u Gradu Beogradu“, rekao je Vesić.

Jedan od razloga hajke oko gondole je, smatra Vesić, želja da se pokaže kako Srbija nije u stanju da čuva svoju kulturnu baštinu, jer ako ne može da je čuva u Beogradu, kako će moći da je čuva na Kosovu i Metohiji, a to se, ističe, ovih dana i potvrdilo, jer nije čuo da se neko ko se protivi izgradnji gondole u Beogradu usprotivio izjavi Ramuša Haradinaja, koji je za ostatke pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom brdu iz 14. veka rekao da je reč o katoličkom hramu.

„Sve te kritičare ne interesuje kulturna baština, već je cilj hajka protiv Vučića“, smatra zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je na Beogradskoj tvrđavi gradska vlast rekonstruisala Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Malo stepenište Jelisavete Načić, plato oko Pobednika i sledi obnova samog spomenika.

Takođe je uređeno Damat Ali-pašino turbe, česma Mehmed-paše Sokolović i trenutno se izvode radovi na Velikom stepeništu. Kreće se u obnovu Sahat kule i od naredne godine rekonstrukcija paviljona Cvjete Zuzorić, naveo je Vesić.

„Uradili smo više nego druge gradske vlasti u prethodnih 20 godina zajedno. U vreme bivšeg gradonačelnika Dragana Ðilasa je bilo zabranjeno ulagati u Beogradsku tvrđavu, dok je radnicima u tom javnom preduzeću nezakonito smanjio plate za 15 odsto, jer je hteo da ih ugasi“, zaključio je Vesić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.