Komplikovana situacija, što pre potreban nastavak dijaloga

Srbija nije u lakoj poziciji po pitanju KiM i zato nam je što pre potreban nastavak dijaloga, rekao predsednik Vučić i dodao da ne zna o čemu da razgovara sa nekim ko je u 21. veku nametnuo necivilizacijske takse.

Upitan za navodni plan nemačke kancelarke Angele Merkel za rešenje kosovskog problema, rekao je da ga nije video.“Ne mogu da komentarišem nešto što ne znam. Razgovarao sam telefonom sa kancelarkom Merkel, ali mi nije ništa rekla. Nije mi pomenula nikakav plan“, objasnio je on novinarima.

Vučić je naglasio da je vrlo komplikovana situacija po pitanju KiM, koju malo ko želi da razume, kao i da to što je toliko komplikovana donosi Srbiji mnogo problema.“To što je danas mirno, to je dobro i to ćemo ćemo da čuvamo, ali to ne znači da jedno jutro ili noć nećemo biti iznenađeni novim prvokacijama i novim napadima. I zato na dnevnom nivou ulažemo sve napore da se stabilnost sačuva i da to umemo da sacuvamo i garantujemo bezbednost našem narodu na celom KiM“.

Svakako za nas nije laka pozicija i mi bismo želeli nastavak dijaloga što pre, dodao je predsednik.

Podseća da je rekao „Amerikancima i Evropljanima, kao i Merkel“ – o čemu hoćete da razgovaramo sa nekim ako neko nije u stanju da dopusti slobodan protok robe.“To je civilizacijski nivo koji se ustanovio po okončaju carinskog rata sa početka 20. veka, a sada smo u 21. veku“, naveo je Vučić.

Poštujem Stoltenberga, ali agresija nema opravdanja

Vučić istakao je da NATO agresija na našu zemlju nije imala i neće ni post festum dobiti opravdanje kako međunarodne pravničke i političke javnosti, a ni na moralnom nivou, dodajući da je naša zemlja sada na drugačijem putu i gleda u budućnost.

Vučić je, u Lučanima u izjavi novinarima upitan da prokomentariše izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je napad na SRJ bio opravdan, naglasio da je 19 najjačih zemalja napalo malu slobodarsku zemlju i nanelo joj veliku štetu od koje se i dalje oporavljamo.

On je rekao da ne kaže da je naša politika bila tada najbolja i pametna, ali da se sada nalazimo na drugačijem putu i gledamo u budućnost.„Neću samo da kukam i stičem poene na tome što ću nekoga vređati. Ja sam za sve kriv, svakome u ovoj zemlji. Moj posao je da to slušam. Stvari se menjaju i hoću da se bavimo više budućnošću, nego prošlošhu“, poručio je Vučić.

Podsetio je da on bombardovanje naziva pravim imenom – zločinom, i da se tek, od kada je postao predsednik, obeležava agresija na našu zemlju i odaje počast žrtvama.

Paušalni komentari me ne zanimaju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u prethodnih pet godina nije dao nijednu ekstremističku izjavu i dodao da ga paušalni komentari ne zanimaju.

Vučić je rekao da bi voleo da mu iz Bele kuće, čiji portparol je ranije danas pozvao Beograd i Prištinu da „ostave po strani ekstremističku retoriku“, kažu koja je to srpska izjava bila ekstremistička.

„U prethodnih pet godina ne možete ništa da mi nađete. Novinari su me jednom uhvatili da sam nešto opsovao u bradu kada smo bili kod Čačka, u vreme poplava i to je jedino gde su mogli u bilo kakvoj nepristojnosti da me uhvate“, rekao je Vučić

Mogu svi sa svima protiv mene,ne plašim se narodne volje

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je da mu ne bi smetalo da se svi političari udruže protiv njega, jer se, kaže, ne plaši narodne volje. On je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi to što Vuk Jeremić hvali ministra Ivicu Dačića, odnosno da li je to cena koalicije sa Bastaćem na Starom gradu, da li se svi pripremaju za izbore, ili Dačić Jeremiću čuva kadrove u Ministarstvu spoljnih poslova.

Vučić je rekao da mu je svejedno šta ko kome čuva i da mu je generalno drago kada se međusobno hvale.“Neka svi rade svoj posao, ja ću da radim svoj, a narodne volje se nisam plašio nikada“, rekao je Vučić.

On je dodao da nije tajna da će, kao i na prethodnim izborima, svi želeti samo jednu glavu i da se dočepaju vlasti po svaku cenu.“Ja se ne bavim kalkulacijama i dodvoravanjem političarima. Ja se ovim poslom bavim da bih uradio nešto za svoj narod“, rekao je Vučić.On je rekao da mu ne smeta da se udruže svi sa svima.“Mogu svi sa svima, sa svim Bastaćima, mogu da otimaju znakove i odvojeno i zajedno, narod će da odluči da li su oni bolja vlast, oni koji su opljačakli i razorili zemlju, ovi iz DOS-a, koj imaju po petsto miliona evra. Ja ću narod da poštujem“, rekao je Vučić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.