Energetska efikasnost – prioritet

Energetska efikasnost jedan od prioriteta za Grad Beograd. U proteklom periodu dosta urađeno, ali ima još posla, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nedelja energije, koja se obeležava kao deo Evropske nedelje održive energije, otvorena je stručnim skupom na kome su prezentovani neki od najznačajnijih projekata energetske efikasnosti u Beogradu, ali i šire.

Grad Beograd godišnje izdvaja oko 110 miliona evra za potrošnju energije objekata u javnom sektoru, ističe zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodaje da je ulaganjem u energetsku efikasnost moguća ušteda od 40%, a to je godišnje oko 44 miliona evra.

Pitanje energetske efikasnosti, kaže Vesić, prioritet je za grad Beograd i zato su sve mere fokusirane na podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja energije.

Vesić je podsetio da je u toku i realizacija projekta na sanaciji deponije u Vinči, koja se realizuje iz javno-privatnog partnerstva najvećeg u Srbiji.

– Verujem da ćemo kao Grad Beograd do kraja septembra biti u prilici da izdamo građevinsku dozvolu za pokretanje ovog projekta, čija je vrednost oko 330 miliona evra – najavio je zamenik gradonačelnika.

Takođe je najavio nabavku novih 30 električnih autobusa, uvođenje nekoliko novih energetski prihvatljivih projekata, poput električnih vozila u pešačkoj zovi – Vrabac servis, postavku 150 stanica s javnim biciklama, kao i nastavak edukovanja dece po osnovnim i srednjim školama. Što se tiče zaštite životne sredine, Vesić je istakao da će Grad Beograd od 1. januara 2020. godine iz upotrebe izbaciti plastične kese.

On je ukazao da je Grad Beograd uradio najviše u ovoj oblasti kada je u pitanju lokalna samouprava u Srbiji, ali i dodao da to nije dovoljno.

Ostale vesti možete pročitati ovde.