Vučić u Bratislavi, sastao se sa Martinom Larkin

Predsednik Vučić učestvuje na međunarodnom forumu „Globsec 2019” u Bratislavi. „Zahvalni smo na svakoj vrsti pomoći koju svetski ekonomski forum može da pruži Srbiji u unapređenju, otvaranju i pozicioniranju naše ekonomije u svetu“, poručio Vučić u razgovoru sa Martinom Larkin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Bratislavi s rukovodiocem odeljenja za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin.

Vučić i Larkin su među učesnicima GLOBSEC foruma u glavnom gradu Slovačke.

„Zahvalni smo na svakoj vrsti pomoći koju Svetski ekonomski forum može da pruži Srbiji u unapređenju, otvaranju i pozicioniranju srpske ekonomije u svetu, s obzirom na to da je globalni socio-ekonomski razvoj glavni prioritet WEF“, piše u poruci na Vučićevom Instagram profilu uz fotografiju sa bilateralnog sastanka.

Vučić će na toj međunarodnoj konferenciji učestvovati na dva panela.

Najpre će govoriti na panelu o suštini dijaloga Beograda i Prištine, na kojem će, prema najavi organizatora, učestvovati i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, kao i presednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, te i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst, a moderiraće Metnju Karničnig, glavni dopisnik za Evropu lista „Politiko“.

Predsednika Srbije će zatim učestvovati na panelu „Zapadni Balkan: Udaljavanje od Evrope?“, na kojem će govoriti i crnogorski predsednik Ðukanović, potpredsednica bugarske vlade zadužena za reformu pravosuđa i ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva, i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C).

Skup će moderirati Valeri Hopkins, dopisnica „Fajnenšel tajmsa“ za jugoistočnu Evropu.

Tokom boravka u Bratislavi, Vučić će imati odvojene bilateralne susrete sa v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, senatorom i predsedavajućeg Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ronom Džonsonom, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

 

Važno informisati međunarodnu javnost o situaciji na KiM

Učešće predstavnika Srbije na međunarodnim skupovima, poput GLOBSEC 2019 Foruma u Bratislavi, dobra je prilika da se međunarodna javnost informiše o zastoju u pregovorima Beograda i Prištine, problemima i realnoj situaciji na KiM, smatraju analitičari.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je današnji forum, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, veoma značajan i da će se govoriti o važnim temama, a da je dobro što je jedan od panela posvećen pregovorima Beograda i Prištine, imajući u vidu sve druge aktuelne svetske teme.

„I predsednik Vučić napominje stalno da je važno da se češće razgovara na tu temu kako bi se došlo do rešenja“, rekao je Dragaš za TV Pink.

Pregovori su, kaže, poslednjih sedam meseci zamrznuti zbog odluke Prištine da uvede takse na robu iz centralne Srbije.

„U pregovorima učestvuju tri strane – Priština, Beograd i EU, odnosno međunarodna zajednica i ne zavisi sve samo od nas“, rekao je Dragaš i dodao da bi bilo važno da se ukinu takse, nastave pregovori i što pre dođe do rešenja.

Albanskoj strani, kaže, u interesu je da se pregovori odugovlače i traju što duže jer je njihova ideja da se nekakav sporazum potpiše tek kada situacija bude povoljan za njih.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da su za dijalog potrebne dve strane i da Albanci moraju da ukinu anticivilizacijske takse i formiraju Zajednicu srpskih opština kako bi se dijalog nastavio.

On je naveo da su i pre uvođenja taksi pregovori bili u ćorsokaku jer albanska strana nije htela da pristane na ZSO.

Govoreći o uticaju Nemačke, on je rekao da predsednik Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel imaju dobar odnos i da na Nemačku u određenih oblastima možemo gledati kao dobrog partnera.

„Nemačka želi dobro Srbiji, ali samo do Kopaonika“, rekao je Rajić.

On je takođe naveo da se Nemačka politika teško menja, ali da je veoma značajno što su poslednjih godina poboljšani odnosi Beograda i Berlina i da stav Nemačke nije presudan kad je reč o KiM.

„Važno je sačuvati stabilnost koliko god je moguće i isticati da Srbija nije odgovorna za zastoj pregovora, što i nije, i upoznavati međunarodnu javnost sa time, pa samim tim je važno da naši predstavnici učestvuju na međunarodnim forumima i razgovaraju i sa onima sa kojima se inače ne slažu“, smatra Rajić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.