Ðurić: Ðilasova deklaracija dokument o pomirenju tajkuna

„Ovo je još jedan od dokaza da oni pitanje Kosova ne shvataju na ozbiiljan način i dokazuje i pokazuje zašto beže od rasprave i zasto ne žele da dođu u Skpuštinu“ – kaže Marko Đurić.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Ðurić ocenio je da Deklaracija o pomirenju srpskog i albanskog naroda koju je predstavio Dragan Ðilas ne predstavlja ništa više od dokumenta o pomirenju tajkuna i terorista, jer se zalaže u potpunosti za iste stvari kao i Priština.

„Ovo je još jedan od dokaza da oni pitanje Kosova ne shvataju na ozbiiljan način i dokazuje i pokazuje zašto beže od rasprave i zasto ne žele da dođu u Skpuštinu, pokazuje da i dalje imaju kontituitet nemanja politike o KiM i da su spremni da zbog šake vlasti zauzmu potpuno identičan stav kao Ramuš Haradinaj, kao Kadri Veselji ali i kao drugi lideri opozicije u Prištini“, kazao je Ðurić novinatima u centrali SNS.

Prema Ðurićevim rečima, deklaracija ne donosi ništa sadržinski osim pamfleta i koincidira sa stavovima Ramuša Haradinaja koji se kao i Ðilas zalaže za tetritorijalni integritet Kosova u našoj južnoj pokrajini.

Predlog deklaracije se protivi bilo kakvoj promeni granica, rekao je Ðurić i dodao da „svi znamo da su upravo oni u julu 2011. na Brnjaku i Jarinju uspostavili administrativne prelaze“.

Ðurić je ukazao da se Ðilas u dokumentu zalaže za slobodu kretanja, iako je poznato, kako je naveo, da je Borko Stefanovic koji je prema njegovim rečima jedan od, verovatno, koautora teksta, postigao dogovor o uspostavljanju de fakto granice i prelaza.

„Govore o uspostavljanju akademske saradnje i one u oblasti obrazovanja, a zaboravljaju da je Ðilasova, Jeremićeva i Tadićeva vlast, odnosno Stefanović kao glavni pregovarač, napravila sporazum sa Prištinom po kome je čitav naš Univerzitet ostao nepriznat“, kazao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, taj dogovor predviđa da institucije Srbije priznaju njihove diplome, ali ne i oni naše.

U deklaraciji potpuno podrzavaju integritet na isti način kao Ramuš Haradinaj i kao zemlje koje se zalažu za nezavisnost Kosova, navo je Ðurić.

Ðurić je izrazio žaljenje što uz sve to u deklaraciji govore da nisu za resenje statusa, ali nisu ni za status kvo.

„Dakle nisu ni za to da se nešto menja, a ni da stvari ostanu iste“, kazao je Ðurić i dodao da ti ljudi ne znaju šta hoće.

„Kada pogledate tekst deklaracije, koji sa razlogom nazivam deklaracijom o pomirenju tajkuna i terorista, vidite da nema nikve razlike između njihovih stavova“, rekao je Ðurić.

On je ocenio i da Ðilas i deo opozicije pokusavaju da zanemare institucije Srbije, da žele da ih ponize, time što ignorišu parlement, star više od dva veka, „da drzavu u celosti i njene insitucije blate u blatu svoje dnevne neuspešne politke“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.