Radojičić: Deca iz dijaspore imaju podršku otadžbine

Veoma je važno da deca koja dolaze iz 11 zemalja sveta, kroz druženje sa mališanima iz Srbije, zadrže vezu sa maticom, poručuje gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozdravio je u Dečjem kulturnom centru, na Dan slovenske pismenosti i svetitelja Ćirila i Metodija, decu iz dijaspore i regiona koja borave u Srbiji u okviru manifestacije „Svesrpski dečji sabor”.

Radojičić je poručio deci da je cilj ove manifestacije druženje i sklapanje novih  prijateljstava, kako bi kasnije češće dolazila u svoju matičnu državu.

– Na dan slovenske pismenosti, u okviru „Svesrpskog dečjeg sabora”, okupilo se oko 70 dece iz 11 država, što će, nadam se, postati tradicija. Cilj ovog događaja je da se deca upoznaju i nauče više o svojoj kulturi, istoriji, jeziku i pismu svoje matice, odnosno da se veza između dijaspore i matice ojača – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da će im otadžbina, kad god je potrebno, pružiti pomoć i podršku, zbog čega je važno da češće posećuju Srbiju i možda odluče u budućnosti da ostanu.

– U narednim danima očekuje se lep i bogat program i nadam se da će im naša prestonica  ostati u lepom sećanju. Radujemo se i nadamo se da će sledeće godine doći u još većem broju – rekao je gradonačelnik.

Događaju su prisustvovali v.d. pomoćnika direktora Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović Popović i direktor Dečjeg kulturnog centra Dragan Marić.

„Svesrpski dečji sabor” organizovan je drugi put zaredom pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, u trajanju od 23. do 28. maja. Deca iz SAD, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije imaće prilike da u narednim danima bolje upoznaju srpsku prestonicu i Tršić, rodni kraj Vuka Stefanovića Karadžića.

Ostale vesti možete pročitati ovde.