Grad Tunis dobio ulicu u Beogradu

Nakon što je Srbija dobila ulicu u gradu Tunisu, tabla novoimenovane ulice koja se nalazi na uglu Žarka Pucara i Petra Martinovića od danas nosi ime Tuniska ulica.

Tablu novoimenovane Tuniske ulice na opštini Čukarica svečano su otkrili gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i gradonačelnica Tunisa Suad Abderahin.

Radojičić je podsetio da Srbija i Tunis imaju dugo prijateljstvo koje datira još iz Prvog svetskog rata.

On se zahvalio toj zemlji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i što priznaje suverenitet Srbije.      „Prijateljstva treba negovati i to što smo otvorili ulicu Srbije u Tunisu i Tunisa u Beogradu govori da negujemo naše prijateljstvo“, rekao je Radojičić i dodao da dve zemlje imaju puno oblasti u kojima mogu da sarađuju i da je o tome već razgovarao sa gradonačelnicom Tunisa.

Dačić se zahvalio narodu Tunisa za pomoć srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata, za pruženo utočište i pomoć srpskim vojnicima, ranjenicima i civilima.      „Zahvaljujući velikom tuniskom srcu, 52.000 srpskih vojnika se oporavilo i vratilo na front da doprinese pobedi saveznika u ratu. Ostalo je preko 3.700 grobova srpskih vojnika i civila, kojima je Tunis večni dom. Srbija prijateljstvo i pomoć nikada ne može i neće zaboraviti, uz osećanje posebnosti veza sa Tunisom“, rekao je Dačić.

On je rekao da na osnovu brojnih, istorijskih veza  između naše dve zemlje i naših naroda, kao i sličnosti u spoljnoj politici naših država, možemo graditi odnose ne samo bliže saradnje i još većeg razumevanja, već i odnose strateškog partnerstva.

Podseća da je u Tunisu jedna ulica ponela naziv Srbija, kao i da je otkrivena jedna sopmen ploča u Bizerti gde se iskrcala srpska vojska u Prvom svetskom ratu.       „Prijateljstvo dva naroda zasniva se na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države“, rekao je Dačić.

 

Gradonačelnica Tunisa Suad Abderahin rekla je da to što su Tunis i Srbija dobili ulice u Tunisu i Beogradu dokaz je prijateljstva dva naroda.

Ona je rekla da se sa gradonačelnikom Beograda dogovorila da započne razmena ideja, projekata i iskustava kako bi se to prijatljstvo dodatno ojačalo.

Suad Abderahin je, inače, prva žena gradonačelnik Tunisa koja je tu funkciju preuzela posle 60 godina „muškog šefovanja“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.