Položen venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

– Sovjetskim veteranima dugujemo zahvalnost i večnu počast za ono što su uradili oslobađajući Beograd i Srbiju 1944. godine. Deveti maj je praznik  celog čovečanstva, dan kada obeležavamo pobedu nad fašizmom, pobedu slobode i demokratije. Posebno je na današnji dan važno istaći prijateljstvo i bratstvo srpskog i ruskog naroda, ali i veliku zahvalnost svim narodima koji su učešćem u Crvenoj armiji doprineli da se Srbija i jugoslovenski narodi oslobode od fašista i nacista – rekao je Mladenović.

Vence su takođe položili predstavnici ambasada Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Ukrajine, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici Subnora Srbije i Beograda.

Spomenik sovjetskim veteranima na Avali podignut je na mestu gde je poginula delegacija visokih sovjetskih oficira u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. koja je dolazila na proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda od nemačkog okupatora. U nesreći je poginulo sedam članova delegacije Crvene armije, od kojih i načelnik generalštaba Sergej Birjuzov i general Vladimir Ivanovič Ždanov.

Spomenik simbolizuje dva polomljena avionska krila, livena u bronzi na granitnoj podlozi. Podignut je 1965. godine, a autor je vajar Jovan Kratohvil.

Ostale vesti možete pročitati ovde.