Beograd – grad heroj ponosno slavi pobedu nad fašizmom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uručio je zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću zastavu Besmtrnog puka, koja će biti nošena ulicama Beograda na istoimenoj manifestaciji 9. maja.

Vesić je rekao da je za Beograd velika čast što je na dar dobio ovu zastavu i podsetio da se ova manifestacija održava četvrti put, kao i da je Grad Beograd organizuje treća put zaredom.

– Pre dve godine nismo imali nikakvu dilemu da stanemo iza ovog projekta. Srećan sam što ove godine iza čitave manifestacije stoji Republika Srbija, jer smo na ovaj način pokazali da kao država negujemo antifašizam i da smo spremni da veličamo sve vrednosti koje nam je antifašizam dao – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da organizaciju Beograd preduzima sa Moskvom i da ima mnogo razloga što je Besmrtnom puku mesto na beograskim ulicama.

– Beograd je grad heroj koji je mnogo postradao u Drugom svetskom ratu, isto kao i grad Moskva. I ako neko ima pravo da slavi pobedu, onda su upravo to Beograd i Moskva. Antifašizam je temelj moderne Evrope i sve države moderne Evrope ga baštine. Poslednjih decenija suočavamo se sa pokušajima revizije istorije i nastojanjima da se umanji antifaštistička vrednost, protiv čega se borimo upravo Besmrtnim pukom – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, deveti maj odnosno Dan pobede je praznik koji će se posebno slaviti u našoj prestonici.

– Pokrenućemo inicijativu kod Ministarstva prosvete da se svake godine na ovaj dan prvi čas u osnovnim i srednjim školama posveti sećanju na dešavanja iz Drugog svetskog rata, kao što je prošle godine pokrenuta i prihvaćena inicijativa da se svake godine 11. novembra u školama organizuje jedan takav čas u znak sećanja na srpsku ulogu u Prvom svetskom ratu – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je pozvao sve građane da se pridruže i podrže svečani marš Besmrtnog puka, koji iz godine u godinu postaje sve brojniji.

– Ove godine manifestacija počinje u 16.30 sati, kada će biti polaganje venaca na spomen-obeležje oslobodiocima Beograda, dok će marš krenuti od Ruzveltove ulice do Skupštine grada, gde će biti besplatan koncert i projekcija filma – najavio je Vesić.

Ministar Đorđević rekao je da bi veličanstven događaj kao što je Dan pobede trebalo da bude predstavljen na specifičan način.

– Ove godine očekujemo veliki broj građana Srbije da se priključe ovom događaju, sa željom da manifestacija dobije grandiozan oblik. Vlada Republike Srbije i ministarstvo odlučili su da se od ove godine uvrsti ovaj datum u državne događaje i da se obeležava svake godine. Od ove godine ministarstvo će finansijski podržati ovaj događaj kako u Beogradu tako i u 12 gradova širom Srbije – rekao je Đorđević i dodao da očekuje da građani odlučno pokažu da je Srbija protiv fašizma i da se uvek bori na pravoj strani.

Zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu Vasilij Galaktionov izrazio je zahvalnost srpskom narodu koji obeležava Dan pobede nad fašizmom isto kao što to čini ruski narod.

– Zahvaljujem srpskoj vlasti i organizacijama sa kojima zajedno sarađujemo na organizovanju Besmrtnog puka. Drago mi je što mogu da najavim koncert koji će biti organizovan 9. maja ispred Skupštine grada, desant ruskih političara i ruskih umetnika – rekao je Galaktionov i dodao da ukoliko vreme ne bude najpovoljnije, Ruski dom će se pobrinuti da obezbedi sve što je potrebno da se marš nesmetano odvija.

Ostale vesti možete pročitati ovde.