Patrijarh pozvao Srbe na slogu i da ostanu na KiM

U okviru višednevnog boravka na Kosovu i Metohiji, patrijarh Irinej pozvao Srbe u Kosovskom pomoravlju na jedinstvo i slogu i poručio im da treba da ostanu na svojoj zemlji.

U okviru višednevnog boravka na KiM, patrijarh srpski Irinej, nakon Prizrena posetio je i Štrpce, gde je vernike pozvao na jedinstvo i slogu i poručio da treba da znaju da nisu zaboravljeni i da treba da ostanu na svojoj zemlji, u svojoj kući i, kako je rekao, u svojoj domovini.

Patrijarha su u porti Crkve dočekali Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i brojnim vernim narodom ovog kraja, saopštila je Televizija „Hram“.

„Srećan sam i blagodaran Bogu što sam danas ovde sa vama. Iako sam mnogo godina živeo u Prizrenu ja sam danas po prvi put u ovom vašem divnom mestu i radujem se što vas vidim ovde u ovolikom broju. Vi ste ovde svoji na svome i znajte da je sa vama uvek bila i uvek će biti Crkva vaša, svi mi, naš narod Srpski gde god on živeo“, poručio je patrijarh.

Poručio im je da nisu zaboravljeni.“Ostajte ovde, na svojoj zemlji, u svojoj kući, u svojoj domovini. Mi se Kosova i Metohije i svih vas nikada nećemo odreći, a razni moćnici ovoga sveta mogu da pričaju šta hoće“, rekao je patrijarh Irinej.

Podsetio je da je sa Kosova i Metohije narod odlazio gonjen raznim mukama kroz vekove, ali se uvek vraćao i obnavljao svoj život na ovim prostorima.“Bog će pomoći i učiniti da to opet bude tako. Budite složni, budite jedinstveni i budite sa Crkvom svojom“, kazao je patrijar Srbima u Štrpcu.

Patrijarh će tokom dana posetu Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji nastaviti obilaskom Srba u Kosovskom pomoravlju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.