Srbi idu na izbore, da Albanci ne preuzmu kontrolu na severu

Srbi sa KiM doneli su odluku da izađu na izbore za predsednike opština na severu Kosmeta, saopšteno nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba na KiM. Ta odluka je, kako je saopšteno, doneta da se ne bi desilo da Albanci sa 0,1 ili jedan odsto preuzmu kontrolu na severu KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio da srpski predstavnici i srpski narod na KiM neće dozvoliti Albancima da političkim i drugim metodama zauzmu sever Kosmeta.

Ðurić je, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa KiM, istakao da Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće raspisane lokalne izbore, tako što bi umetanjem sopstvenih kandidata, preuzili kontrolu na severu Kosova i Metohije.

„Srpski predstavnici i narod na KiM neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da, zbog bojkota, preuzmu, zauzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika na KiM i da im to posluži za dalje obespravljivanje i fragmentaciju srpskog političkog korpusa i preuzmanje pune kontrole na severu KiM“, rekao je Ðurić.

On je naveo da su plan i nada Albanaca u Prištini, a verovatno, kako kaže, i dela onih koji ih piodržavaju, bili da se Srbi na severu dobrovoljno sklone i prepuste im upravljanje srpskim institucijama.

„Da onda mogu da rade šta hoće i da imenuju ljude koji bi dobili pet ili 10 glasova, kao što je bilo u prošlosti, pre nego što se srpski narod okupio oko Srpske liste“, rekao je Ðurić.

Drugi zakljčak sa sastanak je da će srpski predsavnici odluke o daljim koracima i delovanju u vezi sa učešćem u institucijama Prištine, doneti nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti nakon što predsednik Vučić u aprilu i maju razgovara sa svim svestkim zvaničnicima o KiM.

„Kada završi konsultacije i sa Si Ðinpingom, i sa Putinom, Merkel, Makronom, u toku maja meseca zajedno ćemo doneti odluku o učešću srpskih predstavnika u prištinskim institucijama“, rekao je Ðurić.

Kako je rekao, predstavnici Srba sa KiM daju još vremena i prostora kako bi se pronašlo konstrktivno rešenje za probleme koje Priština nedeljama i mesecima stvara, od uvođenja taksi, gaženjem srpskih ineteresa, do oružanih upada u srpske sredine, napada na imovinu…

„Naš politički odgovor na to, daćemo kad pazljivo izmerimo ukuopna politička kretanja u međunarodnoj zajedinici i uz zajedničke konsultacije“, rekao je Ðurić.

Ðurić je rekao da su se srpski predstavnici sa Kosova dogovorili i da u narednom periodu potpuno jedinstveno nastupaju u političkom smislu, okupljeni oko Srpske liste i da ne dozvole albanskim političkim predstavnicima da unesu bilo kakvu vrstu podele u srpskom narodu na KiM.

„Bilo između Srba sa severa i juga KiM ili podele koje pokušavaju da postignu podmićivanjem srpskih predstavnika“, rekao je Ðurić.

On je naveo da su jedinstvo i sloga i zajedništvo oko Srpske liste imprerativ i način opstanka, jedini put da se zaštiti i održi institucionalno prisustvo Srbije na KiM, koje znači egzistenciju za srpski narod.

„Oni bi najviše voleli da nema jedinstvene Srpske liste koja je državni projekat na KiM, koja zasniva svoje delovanje na dogovoru sa srpskom državom, već da imaju političke protivnike koji će biti njima na raspolaganju“, rekao je Ðurić.

On je istakao da Srbi na KiM ostaju jedinstveni, okupljeni oko Srbije i da nikome neće dozvoliti da raskine organsku vezu Srbije sa srpskim narodom na KiM, jer nemaju drugu državu.

„Ako u Centralnoj Srbiji možemo da imamo 1.001 političku utakmicu, na Kosovu si ili uz državu Srbiju ili nisi“, kazao je Ðurić.

On je rekao da su Srbi sa Kosova takođe zahvalili predsedniku Srbije i vladi na velikoj pomoći, koja se ogleda i u velikim ulaganjima na KiM.

„Predsednik je dao zadatak da severna Kosovska Mitrovica, ali i sve srpske sredine moraju da se sjaje od truda i rada, ne samo novih ulaganja, već i marljivosti rukovodećih organa, da se vidi podrška Srbije u svakodnevnom životu“, rekao je Ðurić.

On je podsetio da će ove godine biti uložena velika sredstva, a do kraja godine i dodatna sredtva kako bi sve opštine zablistale i da bi se videla razlika u odnosu na druge delove KiM.

 

Vučić: Ne očekujem ništa od sastanka u Berlinu

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je pozvan da dođe u Berlin sa premijerkom Anom Brnabić, a da su pozvani i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Predsednik Vučić izjavio je da od sastanka u Berlinu, 29. aprila, na kojem će dve najmoćnije države EU, Nemačka i Francuska, biti domaćini liderima Beograda i Tirane, kao i predstavnicima Prištine, ne očekuje ništa, jer zna sa kim ima posla u Prištini.

„Ne očekujem ništa. Poštujem Angelu Merkel i Emanuela Makrona, mislim da imamo međsobno poštovanje, ali, imajući u vidu s kim imamo posla u Prištini, ne očekujem ama baš ništa“, rekao je Vučić.

Komentarišći to što se u prištinskim medijima taj sastanak vidi kao dokaz da su evropski donosioci odluka pokazali da se fokus stavlja na pripreme završne faze dijaloga, Vučić je rekao:

„Što je babi milo, to joj se i snilo. Blago njima i njihovim završnim fazama“.

Vučić je poručio da Priština mora prvo da ukine takse, pa da se tek onda počnu uopšte razgovori.

„Ako misle da postoji taj malj, ta puška koja će da me natera da prihvatim da sednem sa njima dok takse ne ukinu… Ne postoji to na kugli zemaljskoj“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, „lokalne baje“, iz Prištine i bilo kog drugog dela regiona, koje su pomislile da mogu da rade šta hoće i da ponižavaju Srbiju – mogu to da zaborave.

Ponovio je da je Beograd spreman da počne da razgovara, kada Priština ukine takse, te da imamo mnogo da ih pitamo, s obzirom na sve što su u međuvremenu uradili.

„Ako misle da će neko da razgovara o njihovoj platformi, mogu slobodno da je pocepaju u koliko god hoće komadića, ja neću ni da je gledam. Pogledao sam je samo da vidim koliko bezobrazni mogu da budu i video sam da granice njihovog bezobrazluka ne postoje“, rekao je predsednik Srbije.

 

Rakić: Nikada se nećemo odreći KiM-a, ni Srbije

Nikada se nećemo odreći Kosova i Metohije, ni Srbije, jer mi drugu državu nemamo, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima vlade.

„Necemo dozvoliti Prištini, ni drugima da na pozicije predsednika opština dovedu Albance ili srpske marionete koji ce raditio ono što im se kaže. Radicemo sa našom Srbijom kao i do sada“, kaže Rakić.

Rakić objašnjava da im podrška od 90 odsto glasova koju je Srpska lista dobila na prošlim izborima ne daje daje za pravo da odustanu od borbe za opstanak i povratak naših ljudi na KiM.

Ostavke koje su predstavnici četiri opštine na severu Kosova podneli bila je reakcija na uvedene takse, objašnjava Rakić.

Zamenik predsednika Srpske liste Dalibor Jevtić ističe da im je najvažnije danas na sastanku bilo to što su sa predsednikom Vučićem i Markom Ðurićem razgovarali i o daljem delovanju na prostoru celog KiM.

„Moramo obezbediti pre svega mir, a kada kažem mir mislim i na normalan život naših ljudi“, dodaje Jevtić.

On dodaje da je Priština očekivala drugačiju odluku, jer je, kako objašnjava, raspisivanje izbora imalo za cilj da Srpska lista na njima ne učestvuje.

Ističe da ne žele da bilo ko negativno utiče na život bilo kog Srbina na teritoriji KiM-a i da projekti i novac koji je izdvojen iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 2,3 milijarde dinara veoma važni, ali da je takođe važno što je predsednik Vučić naglasio da projekti treba da se implementiraju i na delovima KiM-a gde su Srbi većinski narod, ali i tamo gde su u manjini.

Ostale vesti možete pročitati ovde.