Gradonačelnik Radojičić sa ambasadorom Lundinom

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao u Starom dvoru sa ambasadorom Švedske Janom Lundinim o razvoju Beograda, iskustvima Stokholma koja mogu biti korisna, kao i o unapređenju saradnje dve prestonice.

Radojičić je zahvalio na poseti i istakao da ima veliki respekt prema Švedskoj, kao i da po njenoj usmerenosti ka kvalitetu života građana, predstavlja uzor i Beogradu.

Ambasador je istakao da mu se dopada razvoj Beograda i interesovao se za buduće korake, a gradonačelnik ga je upoznao sa projektima i planovima.

– Moja vizija je da Beograd razvijamo u pravcu zelenog i pametnog grada. Primena pametnih tehnologija će nam pomoći da bolje organizujemo život u gradu i unapredimo njegov kvalitet, ekološka rešenja su važna kako bi naš grad bio lepši, a život u njemu zdraviji. Ovaj zaokret je potreban kako zbog globalnih problema i klimatskih uslova, tako i zbog trenda da sve više ljudi dolazi da živi u gradu – rekao je Radojičić.

Kao treću važnu tačku, on je naveo težnju da se prestonica razvija i kao akademski grad, prilagođen studentima i sa više akademaca iz inostranstva.
Radojičić je kao najveće izazove u Beogradu istakao mobilnost i javni transport i izrazio uverenje da će njihovom rešavanju doprineti metro i njegovo uvezivanje sa postojećim autobuskim i železničkim linijama.

Zvaničnici su se osvrnuli i na pametna rešenja koja Stokholm, primenjuje u ovim i drugim oblastima, a koja mogu biti korisna Beogradu. Ambasador je istakao da je Švedska otvorena za saradnju, te su oni razgovarali o njenom daljem unapređenju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.