Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata

Obeležava se Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, i bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić položio je na Novom groblju venac u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine. Počast žrtvama šestoaprilskog bombardovanja odao je i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević.

Radojičić je istakao da je tokom svoje burne istorije Beograd mnogo puta bio bombardovan i podsetio da je pre tačno 78 godina počelo jedno od najvećih razaranja prestonice.

– U napadima šestog aprila 1941, kao i onima koji su usledili, živote je izgubilo hiljade ljudi, zbog čega se ovog datuma sećamo kao jednog od najtužnijih u našoj istoriji. Danas smo se okupili na Novom groblju, gde je sahranjeno 1.992 poginulih. Polaganjem venaca, čuvamo uspomenu na sve  ljude koji su svoje živote dali tokom celog Drugog svetskog rata, kako bi mi danas imali slobodu – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da je ovo razaranje Beograda znatno promenilo istoriju i dalji razvoj grada.

– Izgoreo je Most kralja Aleksandra i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu sa više od 350.000 knjiga. Nisu bili pošteđeni ni verski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice. Iako je posle ovog, kao i posle svakog napada, Beograd uspeo da se izdigne, tuga, praznina i šteta koja su mu tada naneti ne mogu se umanjiti – smatra Radojičić.

On je naglasio da Beograd, kao i Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, danas vode politiku mira i stabilnosti u regionu kao jedinu koja doprinosi kvalitetu života svih građana.

Ministar Đorđević je podsetio da je na današnji dan 1941. godine fašistička Nemačka je zajedno sa svojim partnerima bombardovala Beograd i tadašnju Jugoslaviju u znak odmazde zbog događaja od 27. marta.

– Jednoj maloj zemlji nije bilo dozvoljeno da se suprotstavi tada najvećoj svetskoj sili, pa je puno nedužnih ljudi u bombardovanju izgubilo živote. Danas odajemo počast svim žrtvama fašističkog režima i šaljemo jasnu poruku da je Srbija i tada, ali i danas, antifašistička zemlja – rekao je Đorđević.

Šestog aprila 1941. godine, bez objave rata počela je operacija kojom je Beograd uništen, a napadi su nastavljeni 7, 11, i 12. aprila. Bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Jugoslaviji, a u napadu je poginulo između 2.500 i 4.000 građana, potpuno razoreno više stotina zgrada, a oštećeno više hiljada.

Vence su položili predstavnici gradskog i republičkog SUBNOR-a, kao i  jevrejske zajednice, a događaju je prisustvovao predsednik gradskog SUBNOR-a Boro Ercegovac.

Ostale vesti možete pročitati ovde.