Dečji maraton, 26. po redu, u Beo ZOO vrtu

Najbrži predškolci glavnog grada, trkama na 230 metara, u subotu, 6. aprila od 11 časova, učestvovaće u manifestaciji Dečji maraton u „Beo ZOO vrtu”.

Od 15.000 mališana, koliko ih je po vrtićima bilo u kvalifikacijama, pobednici, dakle njih 150, biće podeljeni u 12 kvalifikacionih trka. Na kraju, njih „elitnih” 12, učestvovaće u velikom finalu, navodi se u saopštenju „Beogradskog maratona”.

– Samo na premijeri i jednom tokom održavanja događaja, nismo bili domaćini. Dakle, ovo će biti 24. put da se deca takmiče u ovakvom okruženju na obostrano zadovoljstvo, čime smo počastvovani. Tako promovišemo ljubav prema prirodi, zdrav način života i bavljenje sportom – rekao je Srboljub Aleksić, direktor JP „Zoološki vrt”, i dodao da je ulaz u Beo Zoo vrt do podneva na dan održavanja Dečjeg maratona besplatan za sve posetioce i gledaoce.

Dejan Nikolić, direktor „Beogradskog maratona”, zahvalio je partnerima na zajedničkoj realizaciji ovog projekta – Beo ZOO vrtu kao domaćinu, Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i Sportskom savezu osoba sa invaliditetom Beograda. Evropska atletika proglasila je pre deset godina Dečji maraton događajem od posebnog značaja za razvoj atletskog sporta u uzrasnoj kategoriji dece između pet i šest godina, podsetio je on.

U 26 godina ovog programa, čiji je cilj Dečji maraton, učestvovalo je ukupno 415.000 dece predškolskog uzrasta, među njima i deca s invaliditetom. Jelena Radivojević je, u ime Sportskog saveza osoba s invaliditetom, rekla da deca maraton s nestrpljenjem očekuju i da im mnogo znači.

Predstavnik Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Saša Tomašević naveo je da je Dečji maraton kruna svih sportskih aktivnosti koje sekretarijat sprovodi u toku godine, kao i da mu se deca izuzetno raduju i da ga svake godine s nestrpljenjem očekuju. Tomašević je istakao i da će se ovo partnerstvo između Sekretarijata i „Beogradskog maratona”, koje sada već ima dugu tradiciju, nastaviti i u budućnosti.

Start prve trke je uobičajeno u 11 časova, a superfinale je – tačno u podne, navodi se u saopštenju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.