Drecun: Kfor ćuti; Šta će albanska vojska na KiM

 Zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbebnosnih sanaga na KiM namenjena je zastrašivanju srpskog naroda u pokrajini i to jesu pripreme za eventualno izazivanje nasilja na severu KiM, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Ocenio je da je to neprihvatljiva demonstracija velikoalbanske politike, da Albanija nema nijedan osnov da šalje vojsku na KiM, sem ako nije okupatorska, te da je to što Albanija radi toliko opasno da se maltene graniči sa nezvaničnom objavom rata Srbiji.

„Oni su okupirali, ulaskom svojih snaga, deo naše teritorije. Ne reaguju UN i Kfor“, kaže Drecun na TV Pink.

Naglasio je da po Rezoluciji 1244 jedino vojno prisustvo na KiM može da bude prisustvo Kfor-a.“Kako je Kfor mogao da dozvoli prisustvo vojne sile koja nije u sastavu Kfora? Zašto ih nisu sprečili? Ko je doneo političku odluku da se tako nešto dozvoli“, upitao je Drecun.

Naveo je da se time šalje poruka Beogradu da albanska armija može da pomogne specijalnim jedinicama Prištine da dovrše etničko čišćenje sa KiM i da proteraju do kraja Srbe sa KiM. „Srbiji se šalje izuzetno opasna poruka koja može region da odvede u novo ratno stradanje, šalje nam se poruka da u slučaju da pokušamo da branimo srpski narod, ako dođe do eventualnog nasilja na severu, da će Albanija poslati svoju vojsku da nam se suprotstavi i da možemo da očekujemo vojsku Albanije na vrhu Kopanika gde je administrativna linija“, rekao je Drecun.

Naveo je da se pokazuje da režim iz Albanije zapravo stoji iza cele destabilizacije KiM, a svojevremeno i Makedonije.

Zabrinjava ga, kaže, opasnost od povezivanja nekih procesa, kao što su najavljeni protesti dela opozicije u Srbiji koja najavljuje veliki skup 13. aprila i zajedničke pripreme albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga za mogući upad na sever KiM.“Šta ako se poklopi da se u isto vreme preduzmu neke akcije protiv srpskog naroda na severu KiM i pokrenu se nasilni protesi u Beogradu ili u drugim gradovima Srbije? Kakve su to tajne aktivnosti između nekih lidera SzS poput Ðilasa i Jeremića u Skoplju? O čemu se razgovaralo sa Zoranom Zaevim u Skoplju“, upitao je Drecun.

Naveo je da je Zaev u odličnim odnosima sa Ramušem Haradinajem i sa Albancima, te postavio pitanje da li je Ðilas nekakav posrednik u razgovorima ili u pravljenju nekih planova.“Zašto se u poslednje vreme u celu priču protesti “Jedan od pet miliona“ uključio Sulejman Ugljanin koji godinama ima tajnu saradnju sa Albancima. Šta ako se desi da se u isto vreme pokrenu neke akcije protiv Srba na severu KiM, nezakonite nasilne aktivnosti u Novom Pazaru, na jugu centralne Srbije i u Beogradu“, upitao je Drecun.

Neke zemlje, dodaje, kao i pojedinci spremaju destabiluzaciju Srbije u pokušaju da zaustave ekonomski razvoj, dok predsednik Aleksandar Vučić pokušava da napravi istorijski ekonomski korak da u Srbiju dođe Folksvagen.

 

Simić:Vežbe umesto dijaloga,KFOR pasivan

Zajedničke vežbe traganja i spasavanja u planinama koje obavljaju pripadnici Vojske Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti sa svih otvorenih pitanja između srpskog i albanskog naroda na KiM, a koja treba da budu rešena kroz dijalog, ocenjuje potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

„Posle četiri meseca, više niko ne spominje ukidanje taksi i nastavak dijaloga što je vrlo opasno“, rekao je Simić za Pink i skrenuo pažnju da su se tenzije i nasilje dešavali onda kada nije bilo dijaloga između Srba i Albanaca.

On istovremeno ocenjuje da je Kfor previše pasivan i da ćuti na različite aktivnosti Kosovskih bezbednosnih snaga.

„Kad je Priština odlučila da KBS pretvori u nekakvu vojsku, Kfor je poručio da će NATO preispitati odnose sa njima. Prošlo je više od tri meseca, još ne znamo rezultat njihovih analiza i odgovor na dešavanja u Prištini“, rekao je Simić.

Simić, međutim, dodaje i da je bilo kakvo međunarodno prisustvo bolje nego da kosovske institucije smatraju da imaju odrešene ruke da rade „šta im se prohte“.

On je rekao i da su oči Srba, kada je u pitanju njihova bezbednost, uprte u Vojsku Srbije i obećanje predsednika Aleksandra Vučića da država neće mirno gledati da bilo ko proteruje Srbe sa KiM.

„Nama je potreban mir, isto kao i Albancima i potrebno je da znamo da nismo sami. To se pokazuje ne samo rečima Vučića, već i delima kroz institucije Srbije koje su prisutne na KiM i trude se da nam olakšaju život“, rekao je Simić.

Pripadnici Vojske Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga nalaze se na zajedničkoj vežbi traganja i spasavanja u planinama, rekla je pre neki dan ministarka odbrane Olta Džačka.

Džačka je na svom fejsbuk profilu napisala da se na taj način nastavlja saradnja Prištine i Tirane u raznim oblastima.

Ostale vesti možete pročitati ovde.