U Srbiji zabrana letova Boinga 737-8 MAX i 737-9 MAX

Avionima Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX zabranjeni su poletanje i sletanje u Srbiji i preletanje vazdušnog prostora naše zemlje, saopštio je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

„Imajući u vidu bezbednosnu direktivu Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja – EASA, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije doneo je hitno vazduhoplovno obavestenje kojim se zabranjuje korišćenje vazduhoplova tipa Boing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za poletanje i sletanje na aerodrome u Republici Srbiji, kao i za prelete u vazdušnom prostoru Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo nepominje da u registru vazduhoplova u Republici Srbiji nisu upisani pomenuti model vazduhoplova.

Nakon tragične nesreće leta ET302 kompanije Etiopijan Erlajns, kada se avion Boing 737 MAKS 8 srušio bez preživelih, Evropska agencija za bezbednost u vazduhoplovstvu (EASA) odlučila je takođe sinoć da suspenduje sve letove tog modela aviona.

Kao meru predostrožnosti, EASA je objavila Direktivu o plovidbenosti i obustavila sve letačke operacije svih aviona Boing Model 737-8 MAKS i 737-9 MAKS u Evropi.

Pored toga, EASA je objavila i Direktivu o sigurnosti i obustavila sve komercijalne letove navedenih modela vanevropskih kompanija koji lete u, unutar ili iz EU.

Obe direktive stupile su na snagu sinoć u 19 časova po srednjoevropskom vremenu.

Istragu nesreće vode etiopske vlasti uz podršku Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju, pošto je avion dizajniran i izgrađen u Sjedinjenim Državama. EASA je ponudila svoju pomoć i podršku u istrazi nesreće.

EASA kaže da kontinuirano analizira podatke čim postanu dostupni, da je istraga o nesreći u toku i još je prerano donositi zaključke o njenom uzroku.

 

Zabrana letenja Boinga ne utiče na putnike

Urednik portala Tango six, Petar Vojinović ocenio je da je zabana poletanja i sletanja i preletanje vazdušnog prostora naše zemlje avionima Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX samo privremena i da neće trajati dugo.

„Naši putnici ovu odluku nisi primetili ni osetili“, rekao je Vojinović za tv Prva.

On je naveo i da nema konkretnih rezultata šta se zaista desilo, jer je istraga pada avoiona Boing737-8 MAX koja se dogodila pre nekoliko dana i u kojoj je život izgubilo 157 osoba i dalje u toku.

Takođe napominje i da može da se desi da pad ovog aviona nema veze sa nesrećom koja se dogodila pre dva meseca.

Ipak, zbog dve nesreće koje su se dogodilo u kratkom vremenskom periodu, Direktorat za civilno vazduhoplovstvo uveo je zabranu poletanje i sletanje u Srbiji i preletanje vazdušnog prostora naše zemlje avionima Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX. Sličnu odluku doneo je i veliki broj aerodroma, a zbog novonastale situacije došlo je i do krize u kompaniji Boing.

Ostale vesti možete pročitati ovde.