Podrška grada u borbi za povećanje nataliteta

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić uručili su kolica za bebe bračnim parovima sa te opštine čija su deca rođena krajem prošle i početkom ove godine.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić učestvovao je u akciji „Da rastemo zajedno“ tokom koje je roditeljima sa opštine Palilula podeljeno 250 kolica za bebe. Zajedno sa gradonačelnikom, kolica je delio i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Radojičić je podsetio da se ova akcija na Paliluli održava treću godinu zaredom, ali i da Grad finansijski pomaže porodiljama za svako novorođeno dete.

– Današnji događaj pokazuje spremnost opštine Palilula da se bori za najmlađe sugrađane. Ovu opštinu vodi predsednik koji preuzima inicijativu i koji je uradio zaista puno za građane. Populaciona politika je od najveće važnosti, kako za Grad Beograd, tako i za Republiku Srbiju. Ništa od svega što radimo neće puno vredeti ukoliko ne budemo imali dovoljan broj dece koja bi trebalo da nastave sve što započnemo. Jedino u slučaju pobede nad „belom kugom“ imamo perspektivu i budućnost – rekao je Radojičić.

On je istakao da Grad Beograd pomaže porodiljama i deci, a današnja akcija opštine Palilula je samo jedan segment zajedničke politike koju sprovode grad i gradske opštine.

– Tokom ove godine biće podeljeno 1.500 kolica za bebe na opštini Palilula, a osim toga urađena je i rekonstrukcija tri obradništa, na Karaburmi, u Padinskoj Skeli i Borči, za koje je izdvojeno ukupno 32 miliona dinara – dodao je gradonačelnik.

Govoreći o natalitetu, Radojičić se osvrnuo i na parove koji žele, ali ne mogu da dobiju decu i najavio da će krajem marta u Beogradu biti održana Konferencija o poboljšanju uslova i dostupnosti vantelesne oplodnje, pod nazivom Evropa u Srbiji IVF.

– Neplodnost je u našoj zemlji i zemljama Evrope dosta prisutnija nego što se o tome javno priča. Učešćem na ovom skupu želim da pošaljem poruku ljudima sa problemom sterliteta da nisu sami i da će Grad i Republika dati svoj doprinos u toj borbi – rekao je Radojičić.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić je zahvalio gradonačelniku Beograda na, kako je rekao, snažnoj podršci akciji usmerenoj ka najmlađim stanovnicima naše opštine.

– Sredstva smo dobili iz gradskog budžeta, odvojili za ovu namenu i na taj način nastavili borbu za što veći broj dece u našem gradu. Danas ćemo podeliti 250 bebi-kolica od 1.500 koliko je planirano za 2019. godinu. U pitanju je simboličan poklon koji šalje snažnu poruku u borbi protiv „bele kuge“. Sve što radimo na opštini Palilula i Gradu Beogradu i Republici Srbiji u ekonomskom smislu,  biće delotvorno samo ukoliko budemo imali dovoljan broj dece – rekao je Jovičić i zahvalio gradonačelniku što je ispratio ovu akciju i što brine o najmlađim sugrađanima.

Ostale vesti možete pročitati ovde.