Još jedna beogradska škola u sistemu daljinskog grejanja

OŠ „Stefan Nemanja” na Senjaku priključena na daljinski sistem grejanja.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišli su novoizgrađenu grejnu stanicu u OŠ „Stefan Nemanja” na Senjaku, čime je ona priključena na daljinski sistem grejanja.

Nikola Nikodijević je ovom prilikom naglasio da su rekonstrukcija i povećanje kapaciteta magistralnog toplovoda od toplane „Novi Beograd” prema Senjaku omogućili da se na sistem daljinskog grejanja priključe novi privredni subjekti i javne ustanove.

– Stvorili smo uslove da se gase pojedinačne kotlarnice na Senjaku, a potom i na teritoriji čitavog naselja Braće Jerković. To je deo strategije gašenja malih zagađivača, a ona se nastavlja na Staretegiju zaštite kvaliteta vazduha u Gradu Beogradu, koju je prošle godina donela Skupština grada. Do sada smo imali odluku da ćemo preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine, uz podršku Grada Beograda, gasiti sve kotlarnice u osnovnim i srednjim školama. Ove godine proširujemo tu odluku i počinjemo da gasimo kotlarnice u svim objektima koji su vlasništvo Grada Beograda, uključujući i zdravstvene ustanove, kao i naša javna preduzeća – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da je od 1990. godine do danas ugašeno oko 1.500 kotlarnica u gradu, a u naredne tri godine plan je da ih više ne bude.

– Radimo na povećanju energetske efikasnosti i podizanju kvaliteta života u gradu Beogradu. Ovo je velika stvar za učenike OŠ „Stefan Nemanja”, nastavićemo sa ovim poslom jer nam je kvalitet života naših građana na prvom mestu – rekao je Nikodijević.

Goran Vesić je istakao da je ozbiljan problem koji je postojao u ovoj školi do pre nekoliko meseci uspešno rešen i da je sistem grejanja promenjen.

– Ova škola se do skoro grejala na pelet, odnosno na ugalj i drva, što je skoro neshvatljivo za školu u centru Beograda. Pojavili su se i problemi u smislu zadimljenosti prostorija, te je lokalna samouprava reagovala i uz podršku Grada Beograda škola je priključena na gas – rekao je on.

On je precizirao da je problem oko grejanja trajao nekoliko meseci i da su se u javnosti pojavljivale različite priče.

– Mi kao Grad Beograd završavamo naš predlog mreže osnovnih škola, koji šaljemo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do kraja nedelje, u koji je uključena i ova škola, što dalje znači da će ostati osnovna škola – naglasio je on i dodao da sva neistinita nagađanja o tome da će se u ovom zdanju obavljati predškolska nastava nisu tačna.

Prema njegovim rečima, posao je veoma brzo urađen u toku školske godine, što je iziskivalo mnogo napora.

– Najveći posao izneli su Slavko Gak i Irina Vujović i ovom prilikom im zahvaljujem, kao i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, koji je i finansirao ovaj projekat. Sa opštinom ćemo dogovoriti postavljanje nove ograde i rekonstruktuiranje fasade, jer ova škola zaslužuje bolje uslove i uređenije prostorije – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da je ovo jedan u nizu rešenih problema, kada je u pitanju gašenje kotlarnica koje funkcionišu na ugalj i drva, a otvaranje novih na gas koje su pogodnije za očuvanje životne sredine.

– Nažalost, ovde smo imali i skupove roditelja, koji nisu imali mnogo poverenja u nas i ovaj projekat, ali se na kraju pokazalo da smo rešili problem sa grejanjem koji je postojao desetinama godina i koji niko nije želeo da rešava – zaključio je Vesić.

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović izrazila je zadovoljstvo posetom školi „Stefan Nemanja” i dodala da je veoma važno današnje prisustvo gradskih funkcionera, koje uverava da će sličnih problema u budućnosti biti što manje.

– Ova škola je imala višedecenijski problem sa grejanjem i zahvaljujući inicijativi opštine i brzoj reakciji grada uspeli smo da, na radost đaka i roditelja, rešimo taj problem. Opština Savski venac radi i sarađuje sa svim osnovnim školama na svojoj teritoriji, pa smo tako u poslednje dve i po godina u ovu školu uložili četiri miliona dinara, uredili toalete, salu za fizičko, vodovodne i kanalizacione cevi, a tokom ove godine izdvojili smo još milion dinara za tekuće održavanje. Naš cilj je da mališani u školi provedu vreme što bolje, bezbednije i kvalitetnije i zato ćemo i dalje nastaviti da razgovaramo i konsultujemo se sa roditeljima, direktorima, kao što smo to činili i do sada – istakla je Irena Vujović.

Ostale vesti možete pročitati ovde.