Priština nastavlja da opstruiše bilo kakav razgovor

Od privremenih prištinskih vlasti očekujem svaku vrstu provokacije zato što su pokazali da nemaju kapacitet da na ozbiljan način razgovaraju o budućnosti, izjavio  ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i naveo da Priština nastavlja da opstruiše proces bilo kakvog razgovora.

Stefanović je novinarima u Beogradu, upitan da prokomentariše najavljene nove optužnice protiv Srba za ratne zločine, kazao da se ne može očekivati od prištinskih institucija ili njihovih lidera bilo šta dobro ni za Srbe, ali ni za Albance.

„Ti ljudi niti imaju kapacitet, niti snagu da na neki način dovedu do bilo kakvog rešenja, niti da dobro učine ni Albancima, a za dobro Srbima odavno smo odustali od ideje da će nešto učiniti“, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, lideri Albanaca u Prištini su okovani u prošlosti, spašavanju sopstvenih pozicija i sopstvenih „glava“ i to zbog poternica koje će imati pred međunarodnim sudovima zbog krivičnih dela i terorizma i ratnih zločina koje su neki od njih i lično počinili nad pripadnicima srpskog naroda.

„Oni žele po svaku cenu da se izbegne razgovor o zločinima koje su albanski teroristi činili protiv Srba i srpskih policajaca i vojnika i civila koje su ubijali i silovali i klali, činili najteže zločine. O tome ne žele da se razgovara i kada god to dođe kao tema, učiniće sve samo da naprave neku lažnu balans situaciju iz koje će moći da pregovaraju za svoju kožu“, ističe ministar unutrašnjih poslova.

Stefanović kaže da se čeka da se vidi kako će međunarodna pravda da bude efikasna ili ne u ovom slučaju i dodaje da očekuje da vidi kako će SAD i EU uveriti građane Srbije da je ta pravda jednaka za sve.

Ističe da zabrinjava potpuno odsustvo bilo kakve reakcije EU koja je preuzela odgovornost u postupku razgovora i koja je morala da preduzme neke korake.

Naglašava da nije dovoljno samo poslati saopštenje i da se ne može reći to mora da bude tako ili reći ukinite takse koje ste uveli protivzakonito, a da se ništa ne dogodi.

„Onda potpišu Briselski sporazum, a ne sprovode ga, naročito najznačajniji deo koji se tiče osnivanje ZSO i nikom ništa“, kaže Stefanović.

Ocenio je da se od briselskih zvaničnika može čuti samo poziv za obe strane, kao i da ne može da veruje da i dalje koriste tu floskulu koja ne znači ništa.

„Kada ih pitate šta je to što Srbija nije učinila, sa druge strane je muk“, navodi ministar unutrašnjih poslova.

 

Stefanović: Samo zbog sumnje mora doći do izuzeća Mikule

Samo zbog sumnje da je sudija Specijalizovanih veća Vladimir Mikula večerao sa advokatom Arijanitom Kocijem, koji brani nekadašnje pripadnike terorističke OVK Rustema Mustafu i Sami Ljuštakua, koji su pozvani na saslušanje pred specijalnim tužilaštvom u Hagu, mora doći do njegovog izuzeća, izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da je o toj večeri informisan preko medija i da nema više informacija i istakao da, ako je to tačno, onda je potpuno skandalozno da sudija sedi sa advokatima i ljudima koji su osumnjičeni u procesu koji taj sudija vodi.

„Mislim da tu mora doći do izuzeća sudije, taj sudija ne sme da sudi samo zbog sumnje, jer skandalozno je da on sedi sa njima, a da mi verujemo da će doneti neku pravičnu odluku“, navodi ministar unutrašnjih poslova.

On ističe da predsednik suda zbog sumnje da je to tako mora da isključi tog sudiju iz svih postupaka vezanih za ta lica i da je veoma problematično da sudije sede sa advokatima odbrane, jer se, kaže, to ne dešava nigde u svetu.

„Ukoliko ne dođe do bilo kakvog pomaka, onda se opravdano postavlja pitanje kakvu pravdu mi možemo da očekujemo“, navodi Stefanović.

„Vučić voli moleraj, ali nije ubica i zločinac“

Potpredsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić voli da se bavi i molerajom, ali da nije ubica, silovatelj i ratni zločinac kakvi su Bedžet Pacoli i njegovi šefovi na Kosovu i Metohiji.

„Vučić voli i molerajem da se bavi, ali nije ubica, silovatelj i ratni zločinac kakvi su Pacoli i njegovi šefovi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Stefanović Tanjugu.

Zamenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli neozbiljno je ranije danas odgovorio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na odbijanje prištinske platforme, poručivši šefu srpske države „da ne igra ulogu molera u igri istok-zapad“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.