Stefanović: Šta se promenilo pa Priština opet aplicira za Interpol

Nikakve nove činjenice nisu se pojavile, niti se išta promenilo što bi opravdalo postupak prištinskih vlasti da ponovo pošalju zahtev za članstvo Kosova u Interpol. rekao jee ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

U intervjuu za TV Pink, on je rekao da je jedina promena to što je u međuvremenu još nekoliko zemalja povuklo priznanje jedostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i što bi na novim glasanjima za članstvo u Interpol, Priština doživela još veći poraz.

„Tokom cele godine i prethodnih godina, a to ćemo nastaviti i ove godine, mi razgovaramo sa svim ministrima unutrašnjih poslova, ambasadama i državama, i postavljamo pitanje šta se promenilo od konferencije u Dubaiju, koje su to nove činjenice da bi Priština ponovo aplicirala“, rekao je Stefanović.

Ukazao je da Interpol mora da poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i Rezoluciju Interpola u kojoj jasno piše da država koja nije međunarodno priznata od UN ne može da bude članica Interpola.

„Ne može Interpol da se politički deli, to je nešto što Interpol mora da izbegne kako bi bila ozbiljna policijska organizacija. Ne možete tako jednim potezom, kao što je glasanje, da od policijske pravite političku organizaciju Interpol“, podvukao je Stefanović.

Dodao je da je Srbija bila izložena stotinama pritisaka i pitanjima iz pravne službe Interpola posle poslednjeg glasanja, a jedno od njihovih pitanja, naveo je, bilo je kako su se rezultati glasanja pojavili u srpskim medijima.

„A onda smo mi pokazali da su se i u prištinskim medijima istog dana pojavilo kako je ko glasao. Ostaje da vidimo hoće li sada pravna služba Interpola nešto da kaže, a ne samo da udare Srbiju“, rekao je Stefanović.

Podsetio je da je još jedan od pritisaka koje je Srbija tada doživela bila i pauza između dva glasanja, na šta je lično upozorio predsedavajućeg da će u pauzi biti izvršen pritisak na predstavnike pojedinih zemalja da u drugom krugu ne glasaju.

„Postavlja se pitanje zašto je u interesu bilo kome ko vodi neku instituciju da mu manji broj država glasa, a već ima veliki broj glasanja u prvom krugu. Međutim, tokom oba glasanja, naročito u drugom, Priština je doživela veliki poraz“, istakao je Stefanović.

Stefanović: Platforma – ispit na kojem je EU pala

Usvajanje platforme Prištine je najvažniji ispit na kojem je EU u potpunosti pala, ocenio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Očigledno je da EU nema kapacitet da vodi i da budu fer i pošteni u dijalogu”, rekao je Stefanović za TV Pink.

On je naveo da je usvajanje platforme u Prištini nastavak borbe kosovskih Albanaca da dijaloga ne bude i potvrda da ne žele da razgovaraju, ali i da platforma ne može da se posmatra kao ozbiljan dokument.

“Ne treba prištinske vlasti da posmatramo kao značajan faktor. Verujem da, u jednom delu, oni nemaju kapacitet da vide šta je važno za budućnost. Oni ovakve odluke ne mogu da donesu sami”, rekao je Stefanović.

Govoreći o EU, istakao je da je najopasnija stvar kada za nešto date reč i budete garanti, a onda se te reči ne držite, pa ljudi posle određenog vremena prestanu da veruju da ćete nešto učiniti.

Kako je rekao, ne može se previše računati na one koji vode privremene institutcije u Prišstini, ali EU je dala garancije da je Briselski sporazum važan i da će se poštovati.

Podsetio je, međutim, da Albanci “ni za živu glavu” neće da formiraju Zajednicu srpskih opština.“Postavlja se pitanje – šta ste vi iz EU preduzeli konkretno? Ne izjave, ne floskule o dve strane. Šta je konkretno urađeno?”, upitao je Stefanović.

“Očekivali smo zrelu ulogu EU, nekoga ko shvata koliko je stabilnost u ovom delu sveta važna, a koliko je krhka i ranjena. Ne možete da preuzmete odgovornost za nešto, a da onda ne želite time da se bavite”, konstatovao je Stefanović.

On je dodao da Uniju interesuju samo izbori za EP, koji slede u maju i da se za njih spremaju, dok, nažalost, kada se dešavaju važne stvari, poput prištinske platforme,
nema konkretne akcije, ni osude.“Ne reagujete na to što Priština neće dijalog, uvodi takse, donosi platormu… Baš odlična pozicija za dijalog”, dodao je Stefanović ironično.

Ostale vesti možete pročitati ovde.