Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Kosovski parlament usvojio većinom glasova platformu za dijalog. Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao da je ova odluka privremenih institucija u Prištini stavila Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine.

Platformu, koju je Priština usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu „objavu rata“, jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Koliko je usvajanje prištinske platforme komplikuje situaciju oko Kosova i Metohije i o kako ozbiljnom pitanju se radi imajući u vidu moguće posledice – svedoči to što je predsednik Aleksandar Vučić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Nakon usvajanja platforme i zakona o pregovaračkom timu, premijer Ramuš Haradinaj je rekao da su u Prištini sada spremniji za dijalog.

Koopredsedvajući pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj u obraćanju poslanicima rekao je da je cilj kosovske Vlade u dijalogu da dobije priznanje Beograda, članstvo u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

Prema njegovim rečima, Kosovo sada ima zakon i platformu o dijalogu sa Beogradom u skladu sa kosovkim ustavom, a u tom procesu će učestvovati tim koji je takođe verifikovan u parlamentu.

Ljimaj je rekao da usvojeni zakon definiše nadležnosti tima, preneo je prištinski Kosova pres.

 

„Priština zabila poslednji ekser na kovčeg dijaloga“

Direktor Vladine Kancelarije za KiM ističe da je Priština pokazala celom svetu da ne želi dijalog.
Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je usvojena platforma u kojoj se navodi da je priznanje tzv. nezavisnosti Kosovoa jedini mogući ishod i da je jedino moguće rešenje ono koje je definisano postojećim ustavom Kosova.

Ističe da se ne dira u tzv. teritoriju i da se ne tretiraju prava i položaj Srba i drugih nealbanaca, njihova imovina kao ni položaj srpskih crkvi i svetinja. Takođe je kritikovao propisivanje obaveze da se Srbiji nametne nekakva ratna odšteta.

Kako je istakao Đurić, sve to predstavlja poslednji ekser u kovčeg procesa dijaloga i jasno pokazuje da je Priština poslala poruku celom svetu da je to za nju kraj dijaloga.

Podseća da najpre nije sprovedeno formiranje ZSO i da je danas 2.148. dan od kako je Priština preuzela tu obavezu na sebe. Onad su, kako kaže, uvedene anticivilizacijske takse što je predstavljalo drugi udar na dijalog.

„I sada ovim konačnim, poslednjim ekserom su poslali jasnu poruku da je ovo za njih kraj dijaloga i da je dijalog završen“, naveo je Đurić.

Marko Đurić se obratio svetskoj javnosti podsetivši da je predsednik Vučić mesecima upozoravao celokupnu javnost da, ako dođe do usvajanja ovakvog akta, da je to kraj za dijalog.

Kaže da je bio prisutan kada je Vučić upozoravao Federiku Mogerini i ostale i kada su oni obećavali ne samo da takva platforma neće biti usvojena, već da neće ni doći na dnevni red.

„Sada, kada je ovaj akt protiv dijaloga, mira i budućnosti usvojen, jedini odgovor tih ljudi je ćutanje“, naveo je Đurić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.