Vučić: Politika pomirenja na listi spoljnopolitičkih prioriteta

„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja nalaze na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta“, istakao predsednik Vučić u razgovoru sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom.

Predsednik Aleksandar Vučić je sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom razgovarao o evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom i regionalnoj saradnji.

Vučić je istakao da se Srbija zalaže za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je moguć tek nakon što Priština povuče takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije, koje predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i CEFTA sporazuma. On je naglasio da je veliki problem što dijaloga nema i pozdravio zalaganje predstavnika EU da Priština povuče takse.

Vučić je rekao da punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitički prioritet i naglasio opredeljenost Srbije da nastavi sprovođenje brojnih političkih i ekonomskih reformi, regionalnu saradnju, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, te se regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja nalaze na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta“, istakao je predsednik.

Danijelson je pohvalio ekonomske reforme, kao i napore Vlade Srbije i predsednika Vučića na izradi Medijske strategije.

Naglasio je da su iz Evropske unije upućene jasne poruke Prištini o neophodnosti povlačenja odluke o taksama i da je za Srbiju od ključnog značaja nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Danijelson je, takođe, istakao da Srbija ima vrlo dobre rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, ali da mora i dalje da radi na reformama i smanjenju sive ekonomije, a pre svega na vladavini prava i boljem funkcionisanju demokratskih institucija.

Ostale vesti možete pročitati ovde.