Brojnim subvencijama grad podstiče preduzetništvo

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević i sekretar za privredu Milinko Veličković predstavili su večeras u opštini Rakovica brojne podsticaje i subvencije koje Grad Beograd pruža privredi, posebno preduzetnicima.

Petronijević se najpre osvrnuo na veliki pomak u segmentu zapošljavanja, napominjući da se 2013. u Beogradu broj nezaposlenih kretao oko 120 hiljada, a danas iznosi 75.882. To je dobar rezultat, dodao je Petronijević, a ovaj pomak ostvaren je zahvaljujući direktnoj komunikaciji poslodavaca i nezaposlenih i saradnji sa opštinama.

Član Gradskog veća podsetio je na aktuelno takmičenje za žensko inovaciono preduzetništvo, te da su se u direktnom razgovoru žene dodatno motivisale da se prijave, jer je procedura bila laka – dovoljni su bili samo očitana lična karta, si-vi svakog od članova tima i biznis ideja. Za dvadeset najboljih počinju obuke, kako bi naučile da naprave biznis plan i prezentaciju, pojasnio je Petronijević.

– Ove godine nastavljamo da promovišemo preduzetništvo, sa akcentom na inovaciono preduzetništvo. Nastojaćemo da grantovi budu milion dinara, uz mesto u Naučno-tehnološkom parku, fabrici ideja – rekao je Petronijević, podsećajući da su firme u NTP-u prošle godine zaradile dvadeset miliona evra.

On je pozvao sve da dolaze na obuke, stiču nova znanja i veštine jer će im to pomoći da u Četvrtoj industrijskoj revoluciji nađu svoje mesto. Grad će nastaviti da podržava i tradicionalne biznise, izdvajajući novac iz gradskog budžeta i za tu namenu, a ako se na to dodaju sredstva koja nudi republika i podsticaje Nacionalne službe za zapošljavanje, gotovo je izvesno da uspeh neće izostati.

– Zahvaljujući privrednicima i uopšte razvoju privrede, Beograd ove godine ima budžet od milijardu evra, što nadalje omogućava više infrastrukturnih radova, ali i više programa za nove, uspešne preduzetnike – istakao je Petronijević.

On je još jednom na kraju pozvao privrednike da iskoriste subvencije i unaprede svoj biznis.

Milinko Veličković je precizirao da je posredstvom Sekretarijata za privredu ove godine za subvencije malim, mikro i preduzetničkim radnjama, kao i za poljoprivredu opredeljeno trista miliona dinara, dok su samo pre pet godina ta sredstva iznosila deset puta manje.

– Ove godine biće deset javnih poziva, koji će biti objavljeni tokom marta i aprila, a u vezi su sa samozapošljavanjem, podrškom preduzetnicima i promocijom preduzetništva, nabavkom mašina i opreme, ženskim preduzetništvom, inovacionim delatnostima, turizmom, turističko-ugostiteljskim uslugama u seoskom turizmu, poljoprivrednim podsticajima i slično. Iz godine u godinu na snazi je trend rasta subvencija, te mogu reći da smo podsticaje podigni na mnogo viši nivo nego što je to bilo ranije – rekao je Veličković.

Na tribini su učestvovali i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i Ministarstva privrede, a sve ih je pozdravio predsednik opštine Vladan Kocić, koji je ukazao na važnost pada nezaposlenosti u Rakovici za 18,1 odsto.

Ostale vesti možete pročitati ovde.