„Izraelsko iskustvo za pametne gradove primenljivo na Beograd“

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić učestvuje na 33. Međunarodnoj konferenciji gradonačelnika u Tel Avivu, gde je, pored ostalog, sa izraelskim zvaničnicima, predstavnicima kompanija i kolegama iz 25 gradova sveta razgovarao o primeni modernih tehnologija kako bi gradovi bili bezbedniji i funkcionalniji.

Delegacija, koju čini 25 gradonačelnika, u skladu sa ovogodišnjom temom konferencije “Inovativni gradovi”, obišla je berzu, Gradsku skupštinu, Komandni centar za pametni grad i Opštinsku konferenciju inovacija “Muni Ekspo 2019”, saopšteno je iz Radojičićevog kabineta.

Tokom obilaska berze u Tel Avivu, gradonačelnici su zvonom obeležili novi dan na tržištu, a potom slušali predavanja o inicijativama i naporima koje je Izrael preduzeo kako bi izgradio pametne gradove.

Radojičić je preneo da se ovaj sistem zasniva na savremenim tehnologijama, kamerama, panik tasterima i drugoj opremi i da je primenljiv je na različite gradove.

„Sistem omogućava da se u svakoj situaciji pojača bezbednost stanovnika i unaprede usluge koje pružaju opštine. Efikasnije pružanje usluga građanima je ono na čemu radim sa svojim timom, a primeri dobre prakse, kakve smo imali prilike da vidimo u Tel Avivu, nama su dragoceni“, istakao je Radojičić.

O putu koji je Izrael prešao kako bi zaslužio titulu „Start ap nacije” govorilo se i na prijemu, koji je gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai priredio u Gradskoj skupštini.

Delegacija se sastala i sa bivšim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, koji je istakao da Izrael ima mnogo novih inovativnih start ap kompanija, u čiji su rad uključeni i mladi.

Radojičić je naglasio da se značaj ove konferencije ne ogleda samo u iskustvima Tel Aviva koje kao jedan od vodećih inovativnih gradova nesebično deli, već i u susretima sa državnim i gradskim zvaničnicima.

„Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai i ja smo razgovarali o važnosti Sporazuma o saradnji naša dva grada, koji je potpisan 1990. godine. Na obostrano zadovoljstvo, razmatrali smo o mogućnostima za produbljivanje prijateljskih odnosa“, naveo je Radojičić i dodao da su mu značajni i razgovori sa gradonačelnicima Pitsburga i Beverli Hilsa.

Prijem za 25 gradonačelnika svetskih gradova, izraelske gradonačelnike i strane ambasadore organizovali su i Američko-jevrejski kongres, Američki savet za svetsko jevrejstvo i Federacija izraelskih gradonačelnika.

Delegacija je posetila i Opštinsku konferenciju inovacija „Muni Ekspo 2019”, koja se fokusira na pametne gradove i urbanu bezbednost, a koju organizuje Federacija lokalnih vlasti Izraela u saradnji sa Izvršnom direkcijom za borbu protiv terorizma u Ujedinjenim nacijama.

Ostale vesti možete pročitati ovde.