Zajednička sednica vlada Srbije i RS u Beogradu

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je na zajedničkoj sednica vlade Srbije i Republike Srpske u Beogradu, da je apsolutno zadovoljna saradnjom Srbije i Republike Srpske, da očekuje da u narednom periodu bude još intenzivnija, a u fokusu buduće saradnje biće poljoprivreda i namenska industrija.

Predsednica Vlade, posle zajedničke sednice Republike Srbije i Republike Srpske, rekla je da su i Srbiji i Srpskoj potrebni novi energetski kapaciteti, da se zbog toga radi na zajedničkim projektima izgradnje tri hidroelektrane, u gornjem toku Drine, i da će ti radovi uticati kako na rast BDP-a u Srbiji tako i u Srpskoj.

Govoreći o povezivanju BiH i Srbije, te Srbije sa Republikom Srpskom, Brnabić kaže da su infrastrukturni projekti poput izgradnje saobraćajnica cilj i u narednom periodu.

Premijerka je navela da, što se Srbije i RS tiče, sve je završeno za izgradnju mosta Bratunac-Ljubovija, da razume frustraciju građana da on još nije u funkciji, jer su stvari „bile zapele“ na federalnom nivou.

Međutim, tender za završetak radova na ovom mostu biće okončan 7. marta što bi trebalo da omogući završetak svih radova koji su ostali.

Premijerka je navela da je za Srbiju značajan projekat izgradnja brze saobraćajnice između Srbije i RS, a koja treba da ide do Loznice.

Ona je istakla da je fokus saradnje u narednom periodu razvoj poljoprivrede i namenske industrije te rad na automatizaciji protivgradne zaštite.

Brnabić je podsetila na robnu razmenu između Srbije i Srpske koja iznosi oko 1,87 milijardi evra.

Govoreći o prištinskim taksama, Brnabić je rekla da je, u okviru Berlinskog procesa, šest ekonomija Zapadnog Balkana usaglasilo sporazum o romingu, te da je ideja bila da se taj sporazum potpiše 4. aprila u Beogradu. Međutim, ona je postavila pitanje kako da se ovako važni sporazumi potpisuju kada prištinska strana stalno krši sve regionalne sporazume, te dodala da prištinske takse ugrožavaju i ostale regionalne sporazume.

Na pitanje novinara da li je zadovoljna dinamikom otvaranja poglavlja, Brnabić je rekla: „Nisam nezadovoljna sa dinamikom otvaranja poglavlja, ali ni posebno zadovoljna“.Premijerka je pojasnila da dinamika otvaranja poglavlja zavisi i od dešavanja unutar same EU, ali da Srbija sprovodi reforme i da će ih i sprovoditi bez obzira na situaciju u samoj Uniji.Kaže da nije realno da postoji mnogo otvorenih poglavlja dok se u samoj EU dešavaju promene.

Potpisano je nekoliko memoranduma i sporazuma.Potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije, a parafirali su ga ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar za naučnotehnološku razvoj RS Srđan Rajčević.

Takođe, potpisan je i Memorandum o razmeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora, između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprave za inspekcijske poslove RS, a paraf su stavili resorna ministarka Zorana Mihajlović i v.d. direktor Uprave Danijela Batar.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Potpisan je i Memorandum između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva za naučnotehnološi razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo RS u oblasti stipendiranja mladih talenata, a potpisali su ga Vanja Udovičić i Srđan Rajčević.

Prethodna zajednička sednica vlada RS i Srbije održana je u avgustu prošle godine u Trebinju.

Pre sednice, premijerka Ana Brnabić sastala se sa premijerom RS Radovanom Viškovićem, a razgovarali su i resorni ministri dve vlade, na bilateralnim sastancima.

Ostale vesti možete pročitati ovde.