Vučić obilazi Jablanički okrug

Predsednik Aleksandar Vučić nastavio je kampanju „Budućnost Srbije“ posetom Jablaničkom okrugu, gde je prvo obišao Vlasotince i rekonstruisanu OŠ „Siniša Janić“, potom Bojnik, Caričin grad kod Lebana.

Vučića su ispred škole u VLASOTINCU, koja je danas nakon višemesečnih radova primila učenike, sačekao veliki broj meštana, đaci i nastavnici, kao i direktor škole Goran Mitić, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović i načelnik jablaničkog okruga Miloš Ćirić.

Vučić istakao je  da mu je u rešavanju problema, uključujući Kosovo i Metohiju, najvažniji rezultat, ali da u suočavanju sa izazovima ima drugačiji stil od ostalih – ne voli da preti, da se junači, već gleda samo ono što piše na semaforu. „Hoću ljudima koji žive ovde, a poreklom su sa Kosova i Metohije, da poručim da ne brinu, da će rezultat biti u korist Srbije“, kazao je Vučić.

Ne brine ga, kaže, ekonomski napredak Srbije, već apetiti pojedinih iz Prištine, zbog čega će danas obići Medveđu i Sijarinsku banju.Prema Vučićevim rečima, suočeni smo sa iracionalnim rukovodstvom u Prištini i da se ne zna šta se može sve očekivati od njih.„Naš cilj je da čuvamo mir i stabilnost, jer samo u miru možemo da napredujemo, obnavljamo domove zdravlja….Zato brinem zbog svega što su Albanci spremni da urade“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da je u školu u Vlasotincu uložen značajan novac, sa ciljem da škola koja je dala najznačajnija imena Vlasotinca i Jablaničkog okruga zasija novim sjajem posle više od 140 godina od kada je osnovana.„Hoćemo da deca ostaju u Jablaničkom okrugu, da imaju uslove kakve imaju mladi u svim razvijenim zemljama sveta. To možemo da uradimo zato što danas imamo više novca nego radnije. Ulagaćemo još više u sve javne objekte u Vlasotincu“, rekao je on.

Vučić je kazao da je Vlasotincu potrebna još investicija, pogona, da se zaposle ljudi, da ne moraju da idu u Niš, Leskovac, na zapad da zarađuju.

Podsetio je da je 2013-2014.zemlja bila na ivici ambisa, i da se čekao samo dan da nema novca da se isplate penzije, jer su prethodne vlasti uništile fabrike, nije bilo zaposlenih koji bi uplaćivali doprinose.„Rekao sam da ćemo ići s teškim merama, što se mnogima nije svidelo, ali i da ćemo ozdraviti Sbriju. Danas sa javnim finansijama nemamo problema. Ljudi su videli da rad, trpeljivost, strpljenje daju rezultate. Naš ekonomski rast značajno je veći od većine zemalja u regionu, mada će nam biti potrebno još mnogo godina da sustignemo razvijene zemlje. Mora da se ide bržim tempom nego do sada“, rekao je on.

Zamolio je sve ljude u lokalnim vlastima da pokažu veću brigu prema ljudima, da ih primaju, čuju i slušaju koji su njihovi problemi i pokušavaju da ih rešavaju.

„Ne mogu da stignem svuda i u Brisel, Moskvu, Vašington, i da svakog dana budem i u Vlasotincu i Leskovcu. Molim sve ljude na vlasti na lokalu da pokažu poštovanje prema građanima“, kaže Vučić i dodaje da su njegovi saradnici poneli sva pisma koja su mu tu uručena.

„Ne možemo da rešimo sva pitanja, hoćemo da odgovorimo svakome, da pokažemo ljubav i pažnjju, ali to mora da se radi u saradnji sa lokalnim čelnicima. Njihova je obaveza da slušaju muke naroda i rešavaju njihove probleme“, poručio je Vučić.

Otvaranjem autoputa kroz Grdeličku klisuru povećaće i šanse za turizam Jablaničkog okruga, rekao je Vučić i najavio ulaganja u turizam Vlasinskog jezera i drugih potencijala ovog kraja.“Auotputevi će, takođe, podstaći i veće interesovanje ulagača za investiranje, pa će zbog sve veće konkurencije privatni sektor morati da povećava plate, a i država će povećavati penzije i plate u javnom sektoru“, zaključio je on.

Predsednik je obišao lokaciju na kojoj će uskoro početi gradnja fiskulturne sale, za koju su sredstva u iznosu od 71,2 miliona dinara obezbedili Ministarstvo privrede i opština Vlasotince.

Radove na rekonstrukciji škole vredne 87,5 miliona dinara finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.Škola je prvi put rekonstruisana posle 37 godina.Ovu školsku ustanovu pohađa 704 učenika – u matičnoj školi i u isturenim odeljenjima u Orašju, Ladovici i Jastrepcu.Zgrada škole sazidana je 1927. godine, a dograđena je 1981. kada je i poslednji put rekonstruisana, pre sadašnjih radova.

Opština Vlasotince realizovala je u 2018. godini oko 50 projekata, uglavnom infrastrukturnih čija je ukupna vrednost 1,8 miliona dinara.U narednom periodu opština planira obnovu svih lokalnih puteva u vrednosti od oko 100 miliona dinara, izradu projekta za proširenje i opremanje radne zone, izgradnju obilaznice oko Vlasotinca na državnom putu Leskovac – Pirot.Takođe, u planu je i izgradnja kanalizacione mreže u 13 seoskih naselja, sa minipostrojenjima za preradu otpadnih voda u vrednosti od 1,5 milijardi dinara.Zatim rekonstrukcija postrojenja za preradu pijaće vode i otpadnih voda, rekonstrukcija trga u centru Vlasotinca i druga faza radova na zgradi Gimnazije i srednje Tehničke škole, kao i na Domu zdravlja.

Vučić u BOJNIKU, prvi predsednik u poseti tom mestu

Predsednik Vučić posetio je Bojnik u Jablaničkom okrugu. On je prvi predsednik Srbije koji je posetio to mesto.

Predsednika je u Bojniku dočekao veliki broj građana, koji su nosili zastave Srbije.

Vučić je obišao fabriku „AutosTop“, a u krugu fabrike dočekalo ga je lokalno rukovodstvo, nekoliko stotina radnika, kao i trubači i KUD Belac iz Pridvorice.

 Gradnjom fabrika se borimo za veći broj dece

Predsednik Aleksandar Vučić je poručio u Bojniku da će zajedno sa vladom pokušati da dovede nekog većeg investitora u tu opštinu koji bi otvorio fabriku sa velikim brojem radnika i najavio čitav niz konkretnih projekata za tu opštinu.

Tako će, kaže Vučić, na primer, biti potpuno rekonstruisana osnovna škola u Bojniku, kao i Dom zdravlja, a posebno infektivno i prijemno odeljenje.

Biće urađen put Plavna – Gornje Brijanje – Stubla i već za manje od mesec dana započeće radovi, najavio je Vučić i dodao da je to građanima obećavano u prethodnih 40 godina.

On je rekao da će država finasirati i pomoći izgardnju agro zone u koju bi došli investitori, kao i da će to omogućiti elektrifikaciju plastenika.

Vučić, koga je dočelo oko 1.000 građana u Bojniku, rekao je da je država tek u prethodne dve godine uspela nešto značajnije da uradi za Bojnik, ali da i dalje to mora da bude mnogo brže i snažnije.

„Kao što smo u Lebane doveli jednog investitora, a potrebno je još jednog, tako moramo i u Bojniku da napravimo fabriku da bi građani ostali“, rekao je on i poručio da će Bojnik moći da računa na sve veću podrsku države.

Vučić je izrazio uverenje da će fabrici „AutosTop“, koju je obišao, biti obezbeđena još jedna hala i da će ta firma moći da zaposli i više radnika.

U fabrici 55 radnika proizvodi veštačku kožu i presvlake za Tojotu i Ren.Kako kažu u fabrici, pogon te grčke kompanije je otvoren u nekadašnjoj fabrici „21. maj“, u avgustu se očekuje otvaranje novog pogona, a planirano je da u narednih godinu do dve, bude zaposleno do 200 radnika.

Fabrika proizvodi presvlake koje se direktno ugrađuju u automobile, a prave i cerade za „pik-ap“ vozila za dansko tržište.

Predsednik se na molbu radnika i menadžmenta fabrike, a kako nalaže „tradicija“ u tom poslu, potpisao na prvi metar PVC kože od koje se prave presvlake za automobile, a koji je proizveden u toj u avgustu otvorenoj fabrici.
Na tom prvom metru potpisi su svih koji su doprineli da proizvodnja vestacke koze počne u pogonu u Bojniku.

Vučić je, zajedno sa lokalnim rukovodstvom, obišao fabriku nakon kraćeg obraćanja građanima i obećanja da će država renovirati lokalnu osnovnu školu i dom zdravlja i da će, posle četiri decenije, asfaltirati put u obližnjem selu Gornje Brijanje….

„Ne mogu da vam obećam hitnu i brzu izgadnju puta preko Radan planine, ali i to ćemo uraditi. Prvi put ćemo ozbiljno da se bavimo time koje sadržaje možemo tu da otvaramo pošto nema dovoljno ljudi. Drobnjak neka napravi računicu za put pošto deca iz Žitnog Potoka dolaze u Bojnik u školu, a ne u Prokuplje“, naveo je on.

Prema nejgovim rečima, za sve projekte obezbeđen je novac osim za put preko Radan planine.Vučić je kazao da u Bojniku treba da ostane odeljenje poljoprivredne škole, kao i odeljenja za kuvare i konobare.Napomenuo je da ta deca moraju da putuju svaki dan do škole 36 km.

Predsednik je rekao da treba uložiti u Bojniku i u rasvetu, uraditi plato ispred sportske hale.“Nisam od onih koji veruju u bajke, ali postoje oni koji vole da slušaju i kažu glasajte za nas – pa će biti kao u bajci. Ja verujem da samo rad donosi rezultate“, rekao je Vučić.Kaže da u celom Jablaničkom okrugu ima malo dece i upozorio da „džaba sve radimo ako nemamo više dece u budućnosti“.

Vučić je naglasio da će plate i penzije biti sve veće i da će biti bolje javne finansije, ali da je zabrinut za opstanak našeg naroda zbog malog priraštaja.“Razmislite koliko je važno da ulažemo u potomstvom. Zbog dece pravimo škole i radimo sve drugo“.
Naglasio je da ćemo ako ovako nastavimo gubiti po milion stanovnika na svih 10 godina i da zato moramo da poboljšavamo uslove života građana.

  Vučić obišao plantažu voća u Bojniku

Predsednik je u Bojniku obišao „Ekspert stil“ plantažu voća, koja se prostire na 21 hektaru.

Predsednika su dočekali porodica Ðorđević, koja je vlasnik plantaže, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i radnici. Nakon što se pozdravio sa okupljenima, Vučić je imao priliku da vidi zasade među kojima ima jabuka, krušaka i, u manjoj meri, šljiva, kao i mehanizaciju koja se koristi za gajenje voća.

Vučić se popeo i na osmatračnicu koja se nalazi u sklopu plantaže, odakle je imao pregledan pogled na zasade voća.Takođe, obišao je i drvenu kućicu za odmor, koja se nalazi na mini-jezeru, između voćnih stabala, u kojoj je za njega bilo pripremljeno posluženje i korpa za jabuka.

Na ulazu u plantažu, predsednik je primetio natpis da se traže radnici koji se razumeju u mehanizaciju i konstatovao da se priča kako nema posla, dok vlasnici plantaže traže nove radnike.“Svuda su potrebni novi radnici, samo se teško dolazi do njih“, rekao je Vučić.

Vlasnici plantaže informisali su ga da žele da sagrade ULO hladnjaču za čuvanje jabuka, kapaciteta 800 tona, za koju im je potrebno 1,2 miliona evra.

Na pitanje novinara kako država može da pomogne poljoprivrednicima, Vučić je rekao da se to radi na više načina, a sa EU se radi, kroz IPARD fondove koji su važni.“Ako vlasnici uspeju da prođu na konkursu za 1,2 miliona, koliko im treba za hladnjaču od 800 tona, oni dobiju 720.000 evra u grantovima. Na poklon dobiju taj novac“, naveo je Vučić i dodao da su nas u tome zemlje EU, od Slovenije do svih drugih novoprimljenih zemalja, dramatično pretekle u proteklih 20 godina.

Vučić je istakao i da su izdvajanja države sve veća i da se 400 miliona evra izdvaja samo za subvencije.Dodao je da poljoprivreda učestvuje sa 9,8 odsto u ukupnom BDP-u Srbije.“Nije to veliki udeo i on će se smanjivati neumitno, zato što će rasti IT sektor, industrija… Sve to raste, a smanjivaće se poljoprivreda i u jednom trenutku će doći i na 3,4 odsto. U SAD, koja je najrazvijenija poljoprivredna zemlja sveta, poljoprivreda je na 2 odsto“, rekao je Vučić.“Struktura se menja, ali je važno da bude visokoproduktivna i da podstiče regionalni razvoj, jer kada ljudi mogu ovde da zarade, onda hoće ovde da žive i da imaju decu“, konstatovao je predsednik.

Inače, plantaža voća se nalazi na prostoru nekadašnjeg vojnog aerodroma kod Bojnika, formirana je 2012. godine, a sastoji se od zasada sa sistemima za navodnjavanje, prehranu i zaštitu od grada.

Pored petoro ljudi koji tu imaju stalan posao, angažovano je još 20 sezonskih radnika, a u vreme berbe dodatnih oko 50 radnika.

 

Vučić posetio nalazište CARIČIN GRAD kod Lebana

Predsednik Vučić posetio je arheološko nalazište Caričin grad (Justiniana prima) kod Lebana koje potiče iz VI veka.

Predsednik je nalazište obišao sa direktorkom Narodnog muzeja Leskovac Mirom Minošević, a o istoriji lokaliteta i istraživanjima predsednika je upoznao arheolog Muzeja Nebojša Dimitrijević.

Caričin grad podigao je car Justinijan na 30 kilometara od Leskovca, koji je rođen na ovim prostorima, a to dokazuju ostaci monumentalne bazilike sa autentičnim monogramom vizantijskog vladara i velika episkopska bazilika na akropoli.Justinijan je sazidao grad koji se prostirao na 42.000 kvadratnih metara na ušću reke Caričine u Svinjaricu.Caričin grad je bio važan crkveni, vojni i administrativni centar i sedište arhiepiskopije Justinijana Prima.

Istraživanja na tom arheološkom lokalitetu počela su 1912.godine kada su iznete i prve hipoteze da se radi o Justinijani Primi.Ključni period u istraživanjima bio je između 1936. i 1940.godine kada je otkriven kompleks Akropolja sa bedemima i kulama i započeta iskopavanja Gornjeg grada.

Istraživanja su prekidana i nastavljana u više navrata, a u periodu od 1947. do 1970.godine, su proširena i na prostor Donjeg grada. Tokom poslednjih istraživanja 2015.godine georadarom otkriveni su ostaci još četiri crkve.

 Za devet meseci „čekiranje“ kampanje

Predsednik najavio je u Lebanima da će nakon 8 do 9 meseci ponovo putovati kroz Srbiju da vidi šta je urađeno.

Vučić je, u izjavi novinarima, obraćajući se novinarima sa TV Vranja, ukazao da je tokom kapanje „Budućnost Srbije“ posetio Vranje i da su već neke stvari od tada pokrenute. „Nakon 8 do 9 meseci ponovo ću putovati kroz Srbiju da vidim šta smo uradili i da li smo postigli bolje rezultate nego pre kampanje“; kazao je on.

  U zdrastvo velika ulaganja,još na organizaciji da se radi

Predsednik Vučić rekao je da, i pored velikog napretka na rang listi evropskih zdravstvenih sistema, u Srbiji ima još mnogo toga da se uradi.

Vučić je, u Lebanu na pitanje novinara da li je zadovoljan napretkom Srbije na rang listi evropskih zdravstvenih sistema, gde se nalazi ispred 14 evropskih zemalja, kazao da država ogroman novac troši na zdravstvo. Vučić je preneo da je čak 8 ili 9 zemalja EU iza nas. „Čak 2,4 milijardi evra ide na zdravstvo, što je oko 22 odsto našeg budžeta. Samo 900 miliona ide na plate. To su ogromna ulaganja, ne računajući ulaganja u velike kapitalne objekte kao što su klinički centri i velike bolnice“, objasnio je on. Vučić ističe da je očigledno da još neke stvari u organizaciji nisu dovoljno dobre. Podsetio je da je Srbija bila na poslednjem mestu, a sada je na sredini te rang liste.

  Gradićemo put i preko Radan planine

Vučić je najavio je gradnju više puteva od značaja za jablanički okrug, ali i put preko Radan polanine, koji će povezati Jablanički i Toplički okrug.

On je u Lebanu rekao da je do sada obišao šest okruga u Srbiji i da se ulaganja države vide u gotovo svakom mestu, ali da ćemo, ako ne budemo imali više dece, ako se obistine sadašnje projekcije, imati svega pet miliona stanovnika 2050, što bi bila katastrofa za našu zemlju.

Vučić je, nakon obilaska Arheološkog nalazišta Caričin grad – Justiniana Prima kod Lebana, rekao novinarima da iz svih poseta vidi neke zajedničke karakteristike šta je urađeno, ali i šta nedostaje.

„U gotovo svakom mestu vidite rezultate rada Kancelarije za javna ulaganja, a to je u stvari rezultat ozbiljnog vođenja budžeta i javnih finansija, ali i angažmana te kancelarije“, naglasio je Vučić.

Kaže da se svuda vide rezultati kada je reč o obnavljanju i gradnji škola, vrtića, domova zdravlja, bolnica, ambulanti i drugih objekata od javnog značaja.“Radimo mnogo na putevima ,ali i dalje je nedovoljno razvijena putna mreža i moramo uložimo jos mnogo više novca u puteve. Evo ljudi su došli iz sela udaljenog devet km odavde da me vide i radićemo i taj put“.

Vučić je rekao da će se graditi pet kilometara puta prema Medveđi, zatim sedam prema Bojniku, što košta četiri miliona evra, kao i da će se graditi put preko Radan planine, koji će povezati toplički i jablanički okrug, za šta će biti izdvojeno osam milona evra.

Vučić je najavio da će u turištički razvoj Caričinog grada biti uloženo najmanje četiri milona evra.

Kaže da je u Lebanu turska fabrika vunice već zaposlila 157 radnika i da će to povećati na 250 radnika, kao i da će doći i nova fabrika koja će imati nešto manji broj zaoslenih.Dodao je da smo imali u tom delu Srbije i značajna ulaganja u navodnajvanje i voćarstvo i protivgradnu zaštitu.“Treba da radimo još da sve to osnažimo i pojačamo rad na dovođenju investitora, zatim rešavanje mreže puteva“.

Vučić dodaje da će se pomagati stanovništvu i kroz sve veće subvencije u poljoprivredi, a koje sada dostižu 400 miliona evra godišnje.

Kazao je da treba, kada je reč o turizmu, da povežemo Kostolac, Gamzigrad, Niš i Caričing grad odnosno sva mesta koja imaju veze sa rimskim imperatorima, kako bi imali bolju ponudu.

„Ponovo molim ljude – ako ne budemo imali više dece nego danas neće biti Srbije. Za koga radimo ako ne bude dece. Ako budu tačne projekcije imaćemo pet miliona stanovnika 2050. i imati to je katastrofa za Srbiju poješće nas svi, sa svih strane, kao vrane i gavrani“, upozorio je Vučić.

Rekao je da će Srbija pojačavati mere u tom smislu da se obezbede uslovi za bolji život građana.

Vučić u SIJARINSKOJ BANJI

Predsednik Aleksandar Vučic posetio je Sijarinsku banju i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Gejzer“, u kojoj bi do kraja godine trebalo da počne izgradnja modernog SPA centra.

Vrednost projekta koji podrazumeva i izgradnju slane sobe, saune, novog bazena sa mineralnom vodom, je 10 miliona dinara, rekao je za Tanjug portparol specijalne bolnica Miloš Filipović. Banja, kako je naveo, pogoduje za lečenje reumatizama, išijasa, lumbaga, neuroloških oboljenja, kožnih bolesti i stanja posle preloma.
Zaštitni znak banje je gejzir visok osam metara, koji sadrži visoku koncentraciju sumpora, kazao je Filipović.

Sijarinska banja udaljena je devet kilometara od Medveđe, a u njoj preko cele godine živi oko 300 ljudi.

Predsednik će obići i radove na proširenju kapaciteta vrtića „Dečija radost“ u Lebanima.

Na kraju posete, Vučić će posetiti sedište Jablaničkog okruga, Leskovac, gde će obići rekonstruisanu Ustanovu za odrasle i stara lica, a zatim će se, sa premijerkom Anom Brnabić, obratiti građanima.

Vučić je kampanju „Budućnost Srbije“ započeo obilaskom Pčinjskog okruga, 7. februara, a u međuvremenu je posetio i Južnobanatski, Mačvanski, Raški okrug i Rasinski okrug.Cilj je da građanima predstavi šta je do sada sve urađeno i koji su dalji planovi, ali i da čuje koji su njihovi najveći problemi.

Ostale vesti možete pročitati ovde.