Vučić u Minhenu na Bezbednosnoj konferenciji sa svetskim zvaničnicima

Predsednik Vučić u Minhenu učestvovuje na 55. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja okuplja vodeće ličnosti iz sveta politike.Tokom učešća na konferenciji, predsednik Srbije će imati 15 do 20 bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima.“Ono sto nam Priština radi, u Minhenu drugacije predstavljaju“, rekao je Vučić srpskim novinarima..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Priština na Minhensku bezbednosnu konferenciju dovela sve koje je mogla i da ono što nama rade predstavljaju u razgovorima na drugačiji način, odnosno govore o svojoj ugrožnenosti.

On je srpskim novinarima, u pauzi sastanaka na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, rekao da je na kratko video Envera Hodžaja, a da su tu i Tači, Haradinaj.“ Oni rade ozbiljan posao, imaju ovde u Minhenu izvanrednih konzula, doveli su sve koje su mogli i Hodžaja jer perfektno govori nemački jezik. To nije za potcenjivanje. Sve što rade nama predstavljaju na drugačiji način, govore o svojoj ugroženosti. Govore ono što Evropljani žele da čuju“, kaže on.

Vučić dodaje da će večeras do kasno raditi na tome koji je najbolji ugao zauzeti za Srbiju na sutrašnjem panelu na kojem učestvuje sa Hašimom Tačije,

Očekuje da će panel biti dobro posećen, a to što je na programu u 17 sati i što je predsedavajući Konferencije Volfgang Išinger moderator, po Vučićevom mišljenju, znak je da Kosovo ponovo postaje važna tema i govori o velikom značaju panela.Govorićemo, svakako, istinu ali ćemo da izaberemo najbolju taktiku za Srbiju, rekao je on.

Nisam optimista kada su takse u pitanju

Predsednik Srbije rekao je da nije preveliki optimista da će Priština ukinuti nametnute takse na srpsku robu, ali da će se, kako je rekao, Srbija tome prilagoditi i znati da sačuva sebe, kao i mir i stabilnost.“Mi ćemo se prilagoditi i znati da sačuvamo Srbiju kao i mir i stabilnost“, poručio je Vucicć.

Upitan šta očekuje od sutrašnjeg susreta sa Hašimom Tačijem i Johanesom Hanom i da li bi taj susret mogao da dovede do rešenja kada su u pitanjun takse i dijalog, Vučić kaže da je to za njega kompleksno pitanje iako izgleda jednostavno. „Meni je tesko da odgovorim jer nista ne zavisi od Beograda. Mi se ponasamo odgovrno“, istakao je Vučić i podsetio da je Beograd za razliku od Prištine ispunio sve tačke Briselskog sporazuma.

Razgovori o putu Srbije u EU i situaciji na KiM

Vučić je imao je niz susreta sa zvaničnicima evropskih zemalja sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji na KiM i odnosima Beograda i Prištine, te da im je tom prilikom preneo zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja.“Mislim da su dobro razumeli poziciju Srbije i da će zajedno sa nama pokušavati da pronađu rešenje za to. Jer, ako to ne budemo uradili, ako se stvari ne budu smirivale, imaćemo svi zajedno problem, a čini mi se da to niko ne želi i da to nikome nije dobro“, rekao je Vučić za srpske medije u Minhenu.

Rekao je da je nakratko razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i da očekuje da večeras obave i duž telefonski razgovor, budući da ona napušta Minhen.“Razmenili smo stavove, saznao sam neke nove stvari i rekao koliko je teška pozicija i situacija za nas, u kojoj vas neko drži tri meseca na anticivilizacijskim merama, koje znače štetu ekonomiji Srbije i ogroman su problem za srpski narod na KiM“, rekao je Vučić.Dodao je da je Mogerinijevu zamolio da se stavi u „našu kožu, naše cipele“ i upitao šta bi drugi uradili na našem mestu.

 Verujem u najbolji rezultat za Komercijalnu banku
Predsednik Srbije  kaže da je zadovoljan ko je sve zaintresovan za Komercijalnu banku i naveo da je važno da se izbegne „put opcija“.

U javnosti se nezvanično, kako su ranije preneli mediji, govori o mogućnosti da, ukoliko ne bude zadovoljan načinom prodaje, EBRD može da aktivira takozvanu „put opciju“, odnosno da državi proda svoj udeo po ranije garantovanoj ceni. I to, kako su naveli, zajedno sa ostalim najvećim akcionarima – IFC, Svedfond i nemacki DEG fond-om, na šta imaju pravo prema ugovoru potpisanom još 2006. godine.

„Znamo ko je sve zaintresovan, ali suština je u tome da je reč o dobroj banci koja zauzima značajan udeo na našem tržištu. Dakle, želimo, pošto su tu postojale određene nesuglasice ranije sa EBRD-em, da ne ulazim čija je to sve odgovornost i iz čijeg je to perioda, koliko je to daleko nastalo u prošlosti, da rešavamo te probleme i ljudi ne treba o tome da brinu“, rekao je Vučić u izjavi za srpske medije u Minhenu.

Od 26 zahteva hrvatske zajednice u SRB – ispunili 23

Srbija je u prethodnih godinu dana u potpunosti ispunila 23 od ukupno 26 zahteva hrvatske zajednice u Srbiji, izjavio je Vučić i istakao da je to naš doprinos poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, a da napad na srpske sportiste u Splitu to svakako nije.

Na pitanje novinara iz Hrvatske o čemu je razgovarao s Plenkovićem, čemu je slučajno bio svedok, Vučić je rekao da se sa Plenkovićem kratko video, „u prolazu“.“Sreli smo se dva puta kratko u prolazu i to je sve“, dodao je Vučić.

Vučić kaže da nije čovek koji mnogo očekuje u principu, ali da u Hrvatskoj najmanje vole da čuju racinalne reči.“Jer, valjda obožavate da vodite kampanju protiv Srbije i mene lično i radujete se čekajući dan kada će neko da me sruši s vlasti. Neće se to uskoro dogoditi, jer je narodna volja mnogo drugačija od one koju bi neki želeli od vas“, naglasio je Vučić.

Vučić u Minhenu sa predsednikom Moldavije i premijerom Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio j u Minhenu, na Bezbednosnoj konferenciji, razgovore sa evropskim i svetskim zvaničnicima susretom sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom.

Vučić je, na kratko, razgovarao i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Vučić s Mogerini o dijalogu i evrointegracijama Srbije

Predsednik  Vučić porazgovarao je u Mihnenu sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, tokom učešća na forumu o bezbednosti.

„Sa Federikom Mogerini, tokom Minhenske konferencije o bezbednosti – o budućnosti dijaloga i evropskim integracijama Srbije“, napisao je predsednik na instagram nalogu „Budućnost Srbije“, uz fotografije sa Mogerinijevom.

 

Vučić za visokim zvaničnicima Velike Britanije

Vučić se sastao popodne u Minhenu sa državnim ministrom za Evropu i Ameriku u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i sa političkim direktorom u Forin ofisu Ričardom Murom.

Vučić sa belgijskim ministrom spoljnih poslova

Predsednik Srbije sastao se sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom.

Vučić je ranije danas doputovao u Minhen, a tokom poslepodneva ima odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima više zemalja.Tokom učešća na konferenciji predsednik Srbije će imati  15 do 20 bilateralnih susreta.

Minhenska bezbednosna konferencija, 55. po redu, otvorena je i u naredna tri dana okupiće brojne visoke svetske zvaničnike – 35 šefova država i vlada, kao i 50 ministara spoljnih poslova. Konferenciju je otvorio predsedavajući konferencije Volfgang Išinger koji je poručio da je svet suočen sa nizom malih i velikih kriza, ali i sa epohalnim promenama.

Tokom konferencije Vučić će učestvovati na Panel diskusiji „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad“. Vučić je, ranije, najavio da u Minhenu, gde se okuplja svetska politička elita, ide da se bori za Srbiju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.