OSUĐENICI I KRIMINALCI PREDVODILI PROTESTE U VALJEVU

Na protesnom skupu koji je po prvi put održan večeras u Valjevu bilo nekoliko stotina pripadnika opozicionih stranaka iz Valjeva, Mionice , Lajkovca i Šapca organizovanih preko društvenih mreža.

Okupljenima na Desankinom vencu obratio se Srđan Škoro beogradski „novinar“ ili aktivan član „Pokreta slobodnih građana“, blizak saradnik Saše Jankovića ili Bivši član Predsedništva PSG .

U svom obraćanju prisutnima aludira na herojsku smrt Stevana Filipovića ispod vešala, poziva sve na ulice, trgove , skrnavi lepotu naše velike pesnikinje Desanke Maksimović ili se poziva na našeg slavnog, čestitog vojvodu Mišića.

Profesor u penziji iz Valjeva dr Radovan Marjanović , je govorio na ovom skupu o izgradnji Doma za stare na Majdanu, u Mesnoj zajednici Gradac, započetog davne 2009.godine donacijom Vlade Japana od 2,5 miliona evra, a radovi su prekinuti 2011.godine kada je taj novac potrošen. Profesor u penziji pomenuo je parole francuskih studenata iz vrelog proleća daleke 1968.godine i dodao:

„Najznačajnija stvar u građanskim protestima jeste , pre svega da pokaže onima koji nisu večeras sa nama da se može izaći na ulicu, da se može misliti i govoriti drugačije”, rekao je Marjanović.

Profesorka iz Valjeva Milica Janevska je rekla da svi koji su večeras na Desankinom vencu znaju zašto su ovde.

“Okupili smo se da na miran demokratski način iznesemo svoj stav. Sve nas povezuje ista potreba; da spasemo svoju držvu, jedini dom koji imamo i da ne dopustimo da nas plaše, svađaju i uče da se uzajamno mrzimo. Građani, narod, mi nismo roba koju po potrebi određene strukture mogu koristiti za sprovođenje isključivo sebičnih ličnih ciljeva. Mi smo država, mi hoćemo da biramo ljude kojima je osnovna potreba naše dobro, dakle dobro naroda”, rekla je na Milica Janevska.

Nakon iscrpnih govora okupljeni su potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone nosili su transparent na kome je pisalo “Valjevo bez straha”.

Glavni zahtevi prvog protestnog skupa u Valjevu bili su odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića i to na jednoj paroli koju je nosio naš sugrađanin Goran Marković, poznatiji u Valjevu kao besposličar i višestruko osuđivano lice.

Sledeći protest u Valjevu biće organizovan narednog petka u 18 časova na Desankinom vencu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.