Ðurić: Posledice statuta Trepče iste kao u slučaju taksi

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KIM Marko Ðurić pozvao je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu rudarskog kombinata „Trepča“, koji je noćas usvojila prištinska skupština, navodeći da bi to imalo iste posledice po dijalog kao i „anticivilizacijske takse“ za robu iz Srbije.

Ðurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je parlament u Prištini pod okriljem noći doneo zakon o statutu „Trepče“ kojim se otima streteški kombinat koji upošljava 3.500 radnika.

„Na delu je nastavak pokušaja otimanja i pljačke naše Trepče iz 2016.godine. Nema sumnje da je Trepča jedan od strateških resursa i oni koji su se namerili da otmu kombinat, namerili su se da preseku vitalni dotok egzistencije našem narodu“, rekao je Ðurić.

On je upozorio međunarodnu zajednicu da bi sprovođenje u delo statuta „Trepče“ proizvelo posledice po dijalog Beograda i Prištine, kao i takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Na pitanje šta očekuje od međunarodne zajednice imajući u vidu da takse još nisu ukinute, Ðurić je podsetio na pismo američkog predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu i Prištini u kojem je naveo želju za nastavak dijaloga, a Prištinu je pozvao da se suzdrži od jednostranih poteza.

„Šta je primena statuta nego novi jednostrani potez? Mi ćemo u saradnji sa svim partnerima u međunarodnoj zajednici i stalnim članicama Saveta bezbednosti Rusijom, Kinom, ali i SAD razgovarati i konsultovati se na koji način da se ovakva praksa ne ponavlja“, rekao je Ðurić.

On je naveo da će statut „Trepče“ sigruno biti tema ako u narednim danima bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

„Siguran sam da će naši predstavnici obavestiti države članice o ovakvim nastojanjima, a još jednom upozoravam sve da se ne igraju s ovim zato što je to igranje sa vatrom”, poručio je Ðurić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.