Vesić: Izgradnja Doma zdravlja u Borči, rekonstrukcija Savskog trga…

Dom zdravlja u Borči, čija će izgradnja početi na jesen, imaće preko 5000 metara kvadratnih, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u redovnoj rubrici jutarnjeg programa „Pitajte zamenika gradonačelnika“. Vesić je najavio da će u utorak biti poznato pobedničko rešenje međunarodnog konkursa za uređenje Savskog trga koje će tom mestu dati novi veličanstveni izgled.

Za stanovnike Borče stigla je dobra vest. Dobijena je građevinska dozvola za izgradnju toliko važnog Doma zdravlja za taj deo Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić  je rekao da se završetak izrade projekta očekuje u roku od 2-3 meseca, nakon toga, do sredine godine sledi tender, a na jesen počinju radovi.

Sneg je počeo da se topi, a fotografije iz Dušanove ulice, kako su građani sugerisali, potvrđuju loše stanje te ulice, posebno oko tramvajskih šina. Rešenje je i tu u planu, podsetio je Vesić.

 

Savski trg biće novi centar grada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić predstaviće u utorak pobedničko rešenje međunarodnog konkursa za uređenje Savskog trga koje će ovom mestu dati novi veličanstveni izgled.

– Na centralnom mestu nalaziće se Spomenik Stefanu Nemanji, ispred glavnog ulaza u nekadašnju Glavnu železničku stanicu. Biće uređena i velika pešačka zona, saobraćaj će ići po obodu trga, osim tramvaja koji će se kretati kroz sam trg. Ulice Savska i Karađorđeva će biti rekonstruisane i u drugoj polovini godine završićemo i dobiti rekonstruisan Savski trg – rekao je Vesić, gostujući na TV Studio B.

On je precizirao da će spomenik biti visok 28 metara i da će dominirati trgom, a kako je rekao, tako i treba da izgleda spomenik osnivaču srpske države, podsetivši da se spomenik podiže na predlog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

– Podizanjem tog spomenika ovaj deo grada dobiće svoj centar, jer će se na tom modernom trgu ubuduće nalaziti i stanica metroa i uspostaviti još jedna veza između starog i novog Beograda – istakao je Vesić.

Govoreći o kulturnom nalazištu na Trgu republike, Vesić je rekao da je ono konzervirano i da se sada preko postavljaju ploče, prema odluci stručne komisije, koju su formirali Zavod za zaštitu spomenika i Ministarstvo kulture.

 

Na jesen počinje izgradnja groblja za kućne ljubimce

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce, za koje će na jesen biti raspisan tender.

– Iz budžeta Grada Beograda za ovaj projekat izdvojen je 101 milion dinara posredstvom Direkcije za građevinsko zemljište, a nalaziće se u Bloku 51, uz Ulicu surčinski put. Radovi će trajati od rane jeseni pa do kraja godine, tako da početkom 2020. godine građani mogu da očekuju prvo groblje za kućne ljubimce – rekao je Vesić i dodao da je svestan problema koji vlasnici imaju ukoliko im ugine kućni ljubimac.

Gostujući na TV Studio B, Vesić je ukazao i na problem fekalnog otpada kućnih ljubimaca po ulicama i najavio da će kazne za vlasnike ubuduće biti daleko veće nego danas.

– U gradu se najveći broj vlasnika ljubimaca ponaša odgovorno i vodi računa o svojim ljubimcima. Postoje, međutim, i neodgovorni vlasnici, zbog čega će biti uvedeno obavezno čipovanje ljubimaca i uzimanje DNK, na osnovu čega će se utvrđivati krivica i određivati kazna – rekao je Vesić i zaključio da će se rigorozno sankcionisati svi oni koji svoje ljubimce vode bez povoca i puštaju u gradske parkove, iako su za njih otvoreni posebni parkovi za ljubimce.

 

Pojedini vlasnici pasa – neodgovorni

Gledaoci Studija B poslali su brojne fotografije koje otkrivaju neodgovornost pojedinih vlasnika pasa prema svojim ljubimcima. Zbog toga je Vesić predložio čipovanje svih pasa u gradu.

Prema sadašnjim podacima samo 5 odsto pasa je čipovan. A na osnovu čipa, u kome bi bio dnk psa, uzimanjem uzorka moguće je ustanoviti i koji vlasnik nije brinuo o fekalnom otpadu svog ljubimca, što će omogućiti i aktivnija kažnjavanje. Vesić je napomenuo da, pored loših vlasnika, u gradu ima i puno odgovornih vlasnika koji zaista vole pse i drže se propisa.

Ostale vesti možete pročitati ovde.