Protest „Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice“

Posle najava iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, Srbi iz pokrajine poručili sa protesta da to neće dozvoliti i da će se protiv toga boriti svim legitimnim sredstvima.

Protest Srba „Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice“ održan je u Kosovskoj Mitrovici, ispred zgrade Evropske unije i Euleksa, uz poruku da Srbi to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

Na protestu, koji je počeo u podne, okupljeni su Srbi iz svih delova južne pokrajine koji time pokazuju nezadovoljstvo, kako ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, tako i najnovijim najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protera sve Srbe sa KiM.

Nosili su transparente „Sever bastion srpske slobode“, „Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće“, „Protv taksi – protiv aneksije“, „Srbija čuva svoje Srbe“, „Vučiću čuvaj Srbe“, „Okupacija Severa neće moći“, „Ne damo Sever“…

Nakon obraćanja, građani su krenuli u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta, a na početku kolone bio je razvijen transparent „Odavde nema nazad“, uz grb Srbije.

Tu su i rudari kombinata Trepča koji nose zastave tog kombinata.

Protest je završen kod mosta koj deli južni i sevrerni deo.

Na kraju šetnje, predsednik Srpsle liste Goran Rakić zahvalio je svima koji su došli da pokažu koliko vole Mitrovicu, Leposavić, Trepču, Gazivode, Valač i državu Srbiju.

„Nalazimo se ovde da svima još jednom jasno stavimo do zanja – ovo je srpski grad, srpska Mitrovica“, rekao je Rakić i poručio da „odavde nema nazad“.

Na protestu su govorili direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče Nevenka Vukčević, student prorektor Nemanja Biševac i Rakić.

Ivanović je poručio da je ovo jedan od više od 1.000 protesta u poslednjih 20 godina zbog albanskog nasilja, koji se u poslednja tri meseca održavaju zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije Severne Mitrovce.

„Kažu iz Prištine i južne strane da hoće da ujedine Mitrovicu, a ustvari hoće da nas omreže u bodljikavu žicu u albanski koncentracioni logor, gde bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje, a oni bi po trećninskom sistetmu jednu trećinu proterali, jednu pobili, a jednu i pokusali da asimiluju“, rekao je Ivanović.

Kako je rekao, čak i njihovi mentori koji su stvorili kvazi državu su predvideli srpske opštine sa srpskom upravom.

„Nećemo im dozvoliti i branićemo se i boriti svim legitimnim sredstvima i to što nas ima ovoliko daje nadu da će borba biti uspešna“, rekao je Ivanović.

Poručio je da Srbi neće dozvoliti ni otimanje Gazivoda, kao i da već za sutra u Prištini pripremaju statut da „albanizuju“ i otmu Trepču i otmu sve mogućunosti za rad i život.

„To je jedna vrsta ekonomskog genocida. Podrška države i čvrsta garancija da neće dozvoliti etničko čišćenje i nasilje nad Srbima na KiM uverava da ćemo dobiti i ovu borbu“, podvukao je Ivanović.

Kako je rekao, danas se u Mitrovici okupio veliki broj ljudi, „više nego na nekim opozicionim mitinzima u Beogradu“.

„Treba da se posrame, jer je u maloj Mitrovici, gde ima 15.000 ljudi, više ljudi na protestima nego u dvomilionskom Beogradu. Ali, sve zavisi od ciljeva i ideja“, rekao je Ivanović.

Naveo je i da su protesti građana u Kosovskoj Mitrovici autentični i da su ih organizovali oni koji žive ovde sa porodicama, „a nisi sponzorisani sa strane, kao neki drugi protesti“.

„A, šta su njihovi ciljevi, ko ih vodi? Znamo mi te “žute“, koji su nas u crno zavili. Ovde su nam postavili granicu između nas i ostalog dela Srbije, pa su marginalizovali Unmik i doveli Euleks. Svi smo mi organizovali i one betonske barikade i niko nije mogao da prođe, ali su oni, Ðilas, Jeremić, prevozili naftu ka Brnjaku i Jarinju, kroz Srbiju, da bi snabdeli naftom albanske policajce. Znamo to, a i danas koji su njihovi ciljevi“, rekao je on.

Upitao je zašto ne dođu danas da podrže borbu srpskog naroda za državu i opstanak na KiM.

„Jedan od tih lidera, glumac koji glumi političara, kaže da je KiM izgubljeno. Nikada to neće proći, nas ovde ima dovoljno i dovoljno smo složni i jedinstveni da to ne dozvolimo, uz pomoć naše države“, rekao je Ivanović.

Kako je rekao, najave su da „recidiv“ tih protesta treba da dođe i do Mitrovice, ali će ih kaže, biti malo na tom okupljanju.

„Biće ih 300 puta manje nego šsto nas ima. To će valjda pokazati sve“, rekao je Ivanović.

Upitao je i da li su njihovi ciljevi možda da sruše državu, ističući da bilo kakva destabilizacija države znači gubitak mogućnosti da ostanemo i opstanemo i odbranimo nacionalna i suverena prava.

„Naši stavovi su nacionalni, politički utemeljeni, državotvorni i ozbiljni. Zahtevi su poznati, da se puste naša uhapšena braća, a od države da ozbiljnio razmotri uvođenje ekonomskih i drugih političkih sankcija. Ako, oni nastave sa svojim terorom, zar ne možemo mi njima da uvedemo sankcije?“, rekao je Ivanović.

„Mi smo građani Srbije, pripadamo srpskim instiucijama. Mi činimo Srbiju, a država čini za nas i samo u ovoj i prošloj godini odvaja 60 miliona evra. Mi jesmo Srbija“, poručio je Ivanović.

Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.

Ostale vesti možete pročitati ovde.