Brnabić: Reforme put ka boljoj klimi i vladavini prava

Vlada Srbije nastaviće još hrabrije i efikasnije reforme kako bi poboljšala uslove za poslovanje i život građana, poručila premijerka Brnabić na predstavljanju „Sive knjige“ NALED-a.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će Vlada Srbije nastaviti da se bori protiv sive ekonomije, za fer tržište, bolji život građana, transformaciju ekonomije i društva.

“Zajedno moramo biti i hrabriji i efikasniji u sprovođenju promena, zbog toga ova vlada postoji. Reforme nisu same sebi cilj, ne sprovodimo ih zbog Duing biznis liste, ne sprovodimo ih zbog evropskih integracija, već zbog svojih građana i privrede kako bismo im život učinili lakšim i kvalitetnijim”, rekla je Brnabić na predstavljanju 11. Sive knjige NALED-a.

To je za mene put ka boljoj poslovnoj klimi i vladavini prava, to je merilo uspeha u reformama, dodala je Brnabić.

Ona je ukazala da je od 2014.godine partnerstvo Vlade Srbije sa NALED-om drugačije i da se to vidi i danas po broju prisutnih ministara na predstavljanju preporuka koje se nalaze u Sivoj knjizi.

“Mi znamo vise nego bilo koja vlada u prošlosti da nemamo svu pamet ovog sveta i da ne postoji vlada koja može sama da formuliše i sprovede sve promene. Za nas su reforme i promene patnerski posao i moj cilj je da se sto vise pojedinaca uključi”, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je NALED odigrao ključnu ulogu u reformama koje se tiču sistema elektronske prijave sezonskih radnika, prijave imovine i oslobađanju poreza i doprinosa mladih preduzetnika.

Brnabcih kaže da je u 2017.godini ukupno prijavljeno 3.585 radnika na sezonskim poslovima, a za samo 15 dana u ovoj godini elektronski je prijavljeno 498 radnika.

Ona je, govoreći o e-šalteru, kazala da je za šest meseci podneto više od 130.000 prijava za upis u katastar, a vreme procedure je smanjeno sa 25 na pet dana.

Mera oslobađanja poreza i doprinosa za mlade preduzetnika, koja potoji od 1. oktobra prošle godine, za tri meseca je dala rezultate. Zahvaljujući toj meri, kaže, oko 500 mladih je pokrenulo biznis.

Predstavnici NALED-a uručili su premijerki Sivu knjigu.

 

Ruf: Srbija postala bolje mesto za poslovanje

Srbija je postala bolje mesto za poslovanje, izjavio je danas šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf i istakao da bi se u narednom periodu trebalo fokusirati na reforme u pravosuđu kako bi sudski sistem bio efikasniji za privrednike.

Ruf je izjavio na predstaljvanju 11. izdanja Sive knjige 2019 da se u Srbiji vide dobri rezultati i da postoji rast privrede i investicija, zaposlenosti itd.

„Srbija je dokaz koliko je bitno da se uspostavi markoekonomska stabilnost. Sada smo u dobroj situaciji što se tiče toga, ali smo u prethodne tri godine bili najviše fokusirani na strukturne reforme, pošto je markoekonomska stabilnost samo jedan deo priče“, naveo je Ruf.

Istakao je da je promenjena uloga države koja je ranije predstavljala teret za privredu, dok sada pomaže njenom razvoju, a što je učinjeno kroz smanjenje učešća javnog sektora u zapošljavanju u odnosu na privredu.

„U Srbija je dosta urađeno, ali je još na početku i dosta treba tek da se uradi, što se vidi i po preporukama iz Sive knjige. Kada se Srbija pridruži EU možemo da imamo i mnogo veći rast i uspeh“ , naveo je Ruf.

On je istakao da treba ubrzati reforme u pravosuđu pošto su mnoge ankete privrednika pokazale da oni traže unapređenje u toj oblasti.

„To je oblast koja je prilično problematična – sudski sistem, sprovođenje ugovora, pravovremenost, veća predvidivost, troškovi sudskih postupaka i slično“.

Ruf je kazao da u MMF-u nisu stručnjaci za pravo, ali da vide da pravosudni sistem predstvlja problem za efikasnije poslovanje i da ta oblast treba da požuri i sustigne ostvareni napredak u drugim oblastima.

Naveo je da je po njemu, takođe, ključna preporuka, da se poradi na politici u okviru prvog poglavlja što se odnosi na umanjenje poreskog optrećenja za angažovanje radne snage, a posebno za niže nivoe obrazovanja i stručnosti.

On je kazao i da je MMF bio angažovan i na važnoj oblasti restruktiriranju javnih preduzeća i privatizaciji.

„Ovo je moja poslednja poseta posle 3,5 godine na čelu misije MMF-a“, kazao je Ruf i dodao da je tužan što napušta tu poziciju.

Naveo je da je izuzetno uživao tokom mandata pošto je bio deo priče o uspehu koji je ostvaren u Srbiji.

„Imamo odličnu saradnju sa ljudima iz vlade. Isto sam srećan što je situacija mnogo bolja nego kada sma počeo. MMF će nastaviti da podržava Srbiju i obezbediće podršku koliko god ona da bude potrebna“, poručio je Ruf.

Ostale vesti možete pročitati ovde.