Otvoren poslovni forum Srbija – Slovenija

Odnosi Srbije i Slovenije su veoma važni. Uveren sam da možemo u budućnosti uvećamo investiciona ulaganja, ali i trgovinsku razmenu, istakao predsednik Vučić, otvarajući poslovni forum Srbija-Slovenija “Digitalizacija ekonomije I države”.

I pored do sada sprovedenih reformi, daleko je od idealnog i mora se posebno posvetiti pitanju vladavine prava i efikasnosti pravosuđa, istakao predsednik Vučić. On je, pozivajući slovenačke privrednike da ulažu u Srbiju, rekao da je srećan što je u poslednjih deset godina trgovinska razmena Srbije i Slovenije povećana za čak 2,5 puta.

“Odnosi Srbije i Slovenije su veoma važni. Uveren sam da možemo u budućnosti uvećamo investiciona ulaganja, ali i trgovinsku razmenu”, rekao je on. “Mi smo, u ekonomskom smislu, a o tome govore brojevi koji su jedini objektivan kriterijum, u boljem stanju. Posle ekonomskih reformi, zakona o radu, fiskalnih mera uspeli smo da promenimo trajektroriju javnog duga od dramatično rastućeg da ga spustimo na 50 odsto. Kada sam postao premijer naš javni dug bio je na 79 odsto. Uspeli smo da budemo barem na Zapadnom Balkanu šampioni po privlačenju stranih direktnih investicija. Tako smo 2017.privukli čak 57 ukupnih investicija u region, a 2018. to će biti I 60 odsto, kada dobijemo konačne podatke”, ukazao je Vučić.

Rekao je da i dalje nismo sasvim zadovoljni i da ima još mnogo posla, ali da je pošlo za rukom da se napravi prilično dobar ekonomski ambijent.

Podsetio je na subvencije koje srpska država omogućava investitorima, od poreskih olakšica, preko izvođenja infrastrukturnih radova do subvencija po zaposlenom i dodao da sve te subvencije mogu da idu do 50 odsto od ukupne investicije.

Tim subvencijama, konstatovao je, imali smo posebno uspeha u privlačenju nemačkih, ali i drugih investitora iz EU.

Vučić je podsetio da je trgovinska razmena Srbije sa EU 61 odsto, a kada se tome dodaju i zemlje regiona koje se nalaze na evropskom putu onda dostiže gotovo 90 odsto.

Naglasio je da Srbija mora još posebno da se posveti vladavini prava I efikasnosti pravosuđa.

“Daleko smo od idealnog I dalje smo veoma siromašna zemlja koja ima manji BDP od Slovenije, ali stopa rasta od 4,5 odvoljno dobro pokazuje na kakvom putu se nalazimo I kakavi su trendovi u Srbiji”, istakao je Vučić.

On se zahvalio srpskim privrendicima što su u tako velikom broju došli na poslovni forum I preneo da je redak slučaj da se ovoliki broj srpskih rpivrednika okupi, te dodao da je čak na forumima sa snažnijim zemljama I ekonomski veći bilo manje, što jasno pokazuje intereosvanje za slovenačko tržište.

Rekao je da želi da vidi više investicija u Sloveniji iz Srbije I obećao da će, sledeći put kada poseti Sloveniju ponovo obići jednu srpsku kompaniju.

Slovenačkim preduzetnicima je poručio da su dobrodošli u Srbiju, podvukavši da se ne radi samo o kurtuaznoj rečenici, već iskrenom prijateljstvu i osećaju bliskosti sa Slovencima.

“Potpuno sam siguran da ovde možete više zaraditi nego u nekim drugim zemljama regiona I Evrope”, rekao je Vučić izrazivši zadovoljstvo što je preko 1. 600 kompanija iz Slovenije investiralo u Srbiju.

“Odnosi dve zemlje su dobri. Ne možemo da kažemo da smo uvek oko svih pitanja saglasni. Biće uvek neko od političara koji će ustati na levu ili desnu nogu, koji će dati neku izjavu, ali naši odnosti, ukupno gledano su dobri, dodao je on.

Ostale vesti možete pročitati ovde.