Radojičić: Duh Sv. Save živi u svima nama

Već osam vekova sa radošću se sećamo Svetoga Save, njegovih dela i svega što je uradio za srpski narod, za srpsku kulturu, crkvu i za srpsko obrazovanje, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, povodom obeležavanja školske slave Svetog Save u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

U Trećoj beogradskoj gimnaziji, povodom školske slave Svetog Save, danas je upriličena proslava koja je počela osvešćivanjem kolača i žita i izvođenjem himne Svetom Savi, a nastavljena umetničko-kulturnim programom koji su spremili đaci te škole.

Proslavi školske slave prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministarka pravde Nela Kuburović, predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

Ovogodišnji domaćin slave u Trećoj beogradskoj gimnaziji, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, poručio je da se već osam vekova sa radošću sećamo Svetoga Save, njegovih dela i svega što je uradio za srpski narod, za srpsku kulturu, crkvu i za srpsko obrazovanje.

On je ukazao pre svega na mudrost i skromnost i istakao da su to vrline koje su među najznačajnijima i na koje i đaci i profesori treba da obrate pažnju.

„Svetog Save se sećamo i njegov duh živi u svima nama, a posebno u duhu nastavnika i profesora koji zrnce prosvetiteljstva i dalje nose u sebi“, kazao je Radojičić i dodao da je to zrnce izuzetno značajno da se pronađe pravi poziv koji je najbolje za svakog ponaosob.

Kao gradonačelnik i u ime uprave Grada, on je obećao da će svi dati sve od sebe da uslovi u kojima prosvetni radnici rade budu što bolji i da deca zajedno sa njima imaju bolje uslove za rad i što bolje obrazovanje.

„Deci želim da skrenem pažnju da jedino oružje u životu koje niko ne može da vam uzme jesu mudrost, obrazovanje i svetosavska skromnost, koja je izuzetno važna“, rekao je gradonačelnik i svima poželeo srećnu slavu.

Slavski kolač lomili su zajedno ministarka Kuburović, Radojičić, Nedeljković i direktor Treće beogradske gimnazije Milenko Macura, koji je kazao da je u godinama pred nama – godinama velikih jubileja, najznačajniji jubilej 800 godina od autokefalnsoti Srpske pravoslavne crkve koju je izdejstvovao upravo Sveti Sava, prvi arhiepiskop, kao i 160 godina od početka rada te beogradske Gimnazije.

Kako je naveo, Sveti Sava je veliki mirotvorac i duhovni hranitelj srpske crkve, države, prosvete i kulture.

„Sveti Sava je uneo pismenost u našu kulturu, a mi tu pismenost podižemo na nivo digitalnog medijskog prostora 21. veka“, kazao je Macura i dodao da Treća beogradska gimnazija već 16 decenija nastavlja započeto delo, viziju i misiju prosvetitelja Save.

Prema njegovim rečima škola, čiji je direktor, neguje tradiciju, prošlost, slavi svoje postojanje, a strateški ciljevi su da kroz projekte i planove u 21. veku traje ponosno kao hram znanja iz kojeg će izlaziti generacije mladih i svestranih ljudi, budućih naučnika.

„Naša škola pripada najstarijim prosvetnim institucijama moderne Srbije“, podsetio je Macura i dodao da su generacije učenika i profesora izgrađivale ugled te institucije u beogradskom i srpskom školstvu.

Istakao je da jeTreća gimnazija svesna činjenica da Srbija može opstati samo kao društvo znanja i dodao da će stići, pa i prestići mnoge zemlje samo ako se osloni na mlade ljude.

„Treća okuplja najbolje jer ne pravi razliku među ljudima. Ona uči, prašta, daje šansu i motiv, bez stida se ide napred, bez straha korača napred i bez sujete nosi zlatna medalja znanja“, kazao je Macura.

Ostale vesti možete pročitati ovde.