Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, a centralnu državnu ceremoniju predvodiće izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević.

Centralna ceremonija biće održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa logora na Starom sajmištu, a prisustvovaće i gradonačelnik Beograda Zoran Radoijičić.

U Novom Sadu, gradonačelnik tog grada i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad položiće vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u tom gradu.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je juče povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta da je sećanje na te žrtve moralna dužnost svakog čoveka, a obrazovanje sadašnjih i budućih naraštaja o značaju i nepovredivosti ljudskih prava – zajednička odgovornost.

Pašalić je ukazao da strahote iz Drugog svetskog rata i Holokaust svedoče o sistematskim i masovnim ubistvima ljudi, koji su počeli pojedinačnim i izolovanim slučajevima kršenja ljudskih prava.

„Ksenofobija i netolerancija, u društvu opterećenom istorijskim podelama, bili su pogodno tlo za stvaranje mržnje, a onda i nastanak masovnih logora smrti, u kojima je stradalo više od šest miliona Jevreja“, naveo je Pašalić.

Dodao je da je od 1941. do 1945. godine nad Jevrejima i drugim narodima u Evropi, vršen sistematski genocid, kao deo šire inicijative progona, deportacija i ubistava i drugih naroda u Evropi.

„Među onima, predviđenim za “konačno rešenje“ sem Jevreja, bili su i Romi, Srbi i drugi slovenski narodi koje su nacisti smatrali nepoželjnim ili nižim rasama“, naglasio je Pašalić.

Poručio je da je obaveza demokratske države da se suprostavi svakom obliku diskriminacije prema etničkim grupama i drugim manjinskim zajednicama, uključujući i nedvosmislenu osudu raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donela zvaničnu rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ustanovila da se on obeležava 27. januara, na dan kada su 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Aušvic-Birkenau.

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, sa ciljem da se pokaže odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

Ostale vesti možete pročitati ovde.