Završena evakuacija meštana sela Jasenovik

Završena je evakuacija meštana sela Jasenovik kod Niša, jer je za danas i sutra zakazano uklanjanje dva vagona – cisterne sa amonijakom koji su iskliznuli iz šina prošle nedelje.

Pripadnici sektora za vanredne situacije i policija obilaze kuće, a kako prenose mediji zatekla nekoliko meštana koji su se sakrili i nisu želeli da napuste domove.

Predsednik opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kaže da je neodgovorno da u situaciji kada se sve čini da niko ne strada, pojedinci rizikuju svoje živote i ne postupaju po naredbama gradskog kriznog štaba.

„Do sada je zatečeno sedam – osam meštana koji su ostali u svojim kućama uprkos našoj naredbi. Policija će nastaviti da obilazi domove Jasenovicana dok ne ustanovi da je selo potpuno prazno. Oni koji nisu uradili ono što im je naređeno, dobiće prekršajne prijave“, rekao je Vasiljević.

Dve cisterne, od 14 u voznoj kompoziciji,koje su prevozile tečni amonijak prevrnule su se, ali amonijak nije iscurio.Nesreća se dogodila nadoma sela Jasenovik na pruzi Niš- Zaječar.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je jutros da su sve gradske službe na terenu – policija, vatrogasci, hitna pomoć, da je obezbeđen dovoljan broj autobusa i kamiona za evakuaciju meštana i stoke.

„Sve aktivnosti protiču po planu. Dve trećine ljudi iz sela biće evakuisano svojim vozilima, za ostale ima dovoljan broj autobusa“, rekao je Bulatović novinarima.

On je dodao da je u selu bilo i šestoro bolesnih meštana i da su oni evakuisani i zbrinuti u zdravstvene ustanove.

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

Direktor Veterinarskog instituta u Nišu Miloš Petrović kaže da se zajedno sa meštanima obavljena i evakuacija i zbrinjavanje stoke.

„Jedan deo meštana sam je evakuisao stoku, a za ostale obezbedili smo prevoz i smeštaj za životinje. U selu je bilo oko 200 ovaca, oko 50 svinja….“, rekao je Petrović.

Kako je planirano jedna cisterna biće podignuta danas, dok će druga biti uklonjena sutra. Meštani i stoka su evakuisani iz predostrožnosti.

Sa ugroženog područja stanovništvo je evakuisano privatnim vozilima ili autobusima, dok su za stoku obezbeđeni kamioni.

Stanovnici Jasenika, koji nemaju rođake gde bi mogli da borave, smešteni su u objekte na teritoriji Niša.

„Infrastruktura železnice Srbije“, inače, obavestile su Gradski štab Niša da će podizanje na kolosek cisterni koje su iskliznule obaviti uz maksimalne mere bezbednosti i opreza.

Ostale vesti možete pročitati ovde.